легла, София, COVID, пациенти, имунизирани

Над 10 хиляди медицински сестри не достигат у нас, средната възраст на работещите е над 55 години

За спешни мерки за спасяването на здравните грижи в България призова Националният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Апел към бъдещите народни представители, българските граждани – техни избиратели и институциите. Документът е приет на заседание на Националния съвет на БАПЗГ.

В документа се казва „Повече от 10 години  алармираме безответно, че в България работят около 23 000 медицински сестри, а на здравната ни система са нужни поне още 35 000. Акушерките у нас са около 4000, а са нужни поне още толкова. Не достигат фелдшери/лекарски асистенти в екипите на спешните звена, в региони със затруднен достъп до медицинска помощ и здравни грижи. Системата на здравеопазване работи с недостатъчен брой медицински и рентгенови лаборанти, а броят на рехабилитаторите е крайно недостатъчен за възстановяване на пациентите след етапа на активно лечение. Средната възраст на специалистите по здравни грижи вече е над 55 години, а броят на кандидатите за тези професии продължава да е недостатъчен“, обръщат се медицинските работници към бъдещите народни представители.

„Решаването на проблема изисква той да се превърне в мисия и реални действия на бъдещите управляващи политици, които да почувстват с мисълта, морала и човещината си, че повече от 15 000 медицински специалисти за заразени с COVID-19, много колеги напускат системата и няма кой да ги замести, а нашите пациенти отчаяно се нуждаят от грижи“, категорични са от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

 

 

- реклама -