Александра Начева, Младежката олимпиада
Александра Начева взе една от титлите за България на Младежката олимпиада

Александра Начева взе злато в Буенос Айрес

Александра Начева стана олимпийска шампионка за младежи в тройния скок на игрите в Буенос Айрес. Българката триумфира, след като спечели вълнуващо съревнование с испанката Мария Висенте.

Според регламента за крайното класиране се взима сборът от двата най-добри опита от първия и втория етап. В първата фаза Начева и Висенте имаха равен резултат и така втората беше същинският финал.

Начева спечели с опит от 13.86 м

След първите скокове испанката поведе с 13.67 м срещу 13.56 м за Начева. След това българката отговори с много добър опит и 13.86 м. Висенте остана по-назад с 13.50 м. Двете допуснаха фаулове при третите си опити. Развръзката остана за четвъртия скок, но испанката направи много слаб опит с 11.95 м и това осигури титлата за Начева. Тя спечели с общ резултат 27.62 м срещу 27.43 м за Мария Висенте. Рускинята Мария Привалова взе бронзка с 13.03 м.

Десети медал от Буенос Айрес

По-рано тази година Начева стана и световна шампионка за девойки. Нейната титла е десетият медал за България от игрите в Буенос Айрес. Злато имат още стрелецът Кирил Киров, бадминтонистката Мария Делчева и двойката акробати Мариела Костадинова-Панайот Димитров, които завоюваха и самостоятелно злато на смесени двойки. Вицешампиони са щангистът Христо Христов, състезателят на хвърляне чук Валентин Андреев и тенисистът Адриан Андреев на двойки. Бронзовите са на Галя Шатова във вдигането на тежести и на Едмонд Назарян в борбата.

Татяна Воложанина завърши пета в художествената гимнастика

Междувременно стана известно и крайното класиране в индивидуалния многобой на художествената гимнастика. Българката Татяна Воложанина се нареди пета след изиграването на четирите ротации във финалите. Общият ѝ сбор е 62.200, а в отделните изпълнения заслужи следните оценки: на обръч 16.200, на топка 14.800, на бухалки 16.500 и на лента 14.550 т. Шампионка със сборна оценка от 69.400 е рускинята Дария Трубникова. Втора е Христина Поранична (Укр) 65.100, Талиса Торети (Ит) е трета с 64.640, а четвърта е Ана Каменшчикова от Беларус с 63.600 т.

- реклама -