коронавирус Мутафчийски
сн. БГНЕС

Началникът на ВМА: Нямаме регистриран случай на коронавирус, но е илюзия да мислим, че ще ни подмине

Нямаме регистриран случай на заразен с COVID-19 към този момент, съобщи на редовния брифинг на кризисния щаб в неделя сутрин началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски.

В Европа, за 24 часа, единствено в Италия се наблюдава скок на случаите. Там броят на заразените с новия коронавирус вече е равен на броя на заразените от целия континент.

„В последните часове няма обработени нови проби„, посочи още ген. Мутафчийски. 10 проби са заложени във ВМА, към 7.30 часа тази сутрин в Националната референтна лаборатория все още нямаше пристигнали проби от страната.

В събота контролните изследвания, извършени при междулабораторен обмен на 2 отрицателни проби, също потвърждиха, че у нас няма доказан случай на COVID-19.

Илюзия е да се смята, че коронавирусът ще ни подмине

„Но, всеки ден, в който нямаме положителен резултат, е спечелен ден. Прегради и граници пред вируса, който се разпространява по въздушно-капков път, няма“, уверен е началникът на Военномедицинска академия.

„Прави впечатление задържането на тенденцията в редица държави в Европа, в които има по един случай и нито един допълнителен, а вече минаха повече от 4 дни. За нас това представлява интерес. Техните резултати би трябвало да бъдат препотвърдени по инструкция от ЕК в референтните лаборатории в Нидерландия и Германия”, заяви началникът на ВМА и добави, че при първи положителни проби у нас също сме задължени да поискаме препотвърждение от международна лаборатория.

Той добави още, че използваният метод на изследване дава и грешки, и за това е необходимо да има препотвърждение и именно затова проби у нас се изследват контролно на други места.

- реклама -