Началникът на отбраната генерал Константин Попов подаде оставка

Началникът на отбраната генерал Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от заеманата длъжност.

За решението му са били информирани президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, както и неговите заместници.

Причината – новия президент е редно да посочи, кой да оглави Армията

ac63d29c50dbc157652b2c1b603774bc

Причината за оставката генерал Попов е определил като морален акт, тъй като в продължение на години е бил пряк началник на новоизбрания президент генерал Румен Радев. По този начин генерала дава възможност на новия държавен глава сам да определи най-висшия военен, с когото да работи за развитието на Българската армия.

imagesПо повод подадения рапорт генерал Попов е заявил пред щаба на отбраната, че „Моралът винаги стои над властта“.

Министерство на отбраната: Генерал Попов е подал оставка поради придобито право на пенсия

Мандатът на генерал Попов, като началникът на отбраната, според закона за Въоръжените сили е 4 години и трябваше да изтече през 2020 г.

Генерал Константин Попов встъпи в длъжност началник на отбраната на 9 февруари 2016 г, а на 1 май 2016 г. беше произведен в най-високото българско военно звание пълен генерал.

1453132160Професионален път на ген. Попов

По време на военната си кариера е преминал през всички длъжности от младши пилот на изтребител до началник на отбраната на Република България.

Пилотирал е самолети Л-29, МиГ-15,МиГ-17,МиГ-21, МиГ-29. За отлична служба и високи професионални резултати е награждаван с едни от най-високите отличия в наградната система на Министерството на отбраната.

Той е сред първите висши български офицери, работили в щабове на НАТО. В периода 2005 – 2006 г. е началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформацията в  Полша. В периода 2006 – 2008 г. е заместник-началник на щаба на военновъздушния компонент „Юг“ на НATO в Измир, Турция.

Ненчев: Следващата седмица приемаме оставката на ген. Попов

Още следващата седмица съм разпоредил свикване на Съвет по отбрана, на който ще приемем оставката на началника на отбраната генерал Константин Попов и вероятно ще обсъдим възможностите за нов началник на отбраната.

Това заяви министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев.

Военният министър поясни, че все още няма име за нов началник на отбраната, но има подходящи за тази длъжност. „Оставката на началника на отбраната вече е факт. Много високо оценявам моралните подбуди, заради които генерал Попов подаде тази оставка. Мога да изразя отличните си впечатления от неговата работа, професионализма му и това, че той направи всичко възможно, за да промени сектора, в който работи”, заяви Ненчев.

Относно това дали вижда политическа кариера пред генерал Попов, министърът в оставка отбеляза, че много би се радвал на това.

Запитан дали би останал военен министър, ако РБ реализира мандата, той обясни, че не са обсъждали такива варианти.

 


- реклама -