Milos Ljubicic/Stocksy United

Набраха първото грозде, ето за колко го продават

Набраха първото грозде, ето за колко го продават. Първото грозде от десертните сортове удари 3,50 лева за килограм, показа проверка на „Марица“ по пазарите в Пловдив. Наплив от купувачи обаче нямаше. Далеч по-голям бе интересът към горските боровинки въпреки високата им цена от 12 лева за кило.

Култивираните пък се продаваха на Събота пазара за 15 лева. За да бъде цената по-достъпа за купувачите, много от продавачите разфасоваха  лилавите плодчета в чашки и пластмасови кутии в количества от по 200-500 грама.

Малините вървят между 4 и 6 лева за килограм, а смокините между 2,50 и 3 лева. Суетенето около щандовете с тези плодове е предимно на домакини, които ги купуват за приготвянето на домашни сладка.

При зеленчуците червените чушки се продават на цена между 3 и 4 лева, тиквичките са по 1,20 лева. Голям е изборът при доматите. Най-търсеният сорт – розов домат, може да се купи на цена от 2,50 до 3,50 лева.  Салатата обаче може да се набави и за 2 лева на килограм.

На днешния християнски празник – Преображение Господне, се откъсва първото грозде. В литургията на българските православни храмове се прибавя специално молитвено песнопение за „Освещаване на гроздето“.

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата.

- реклама -