Уникално: Наблюдаваме хибридно слънчево затъмнение (Кога и как?)

Уникално: Наблюдаваме хибридно слънчево затъмнение. Наблюдаваме хибридно слънчево затъмнение през април. Наблюдаваме хибридно слънчево затъмнение на 20 април. То ще бъде видимо като частично от Индийския океан, Югоизточна Азия, Австралия, Нова Зеландия, Филипините и западната част на Тихия океан.

Хибридно затъмнение ще се наблюдава

от Западна Австралия, Източен Тимор и Индонезия. Явлението няма да може да се наблюдава от България, каза за bTV Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

По време на затъмнението Слънцето и Луната ще бъдат в западната част на съзвездието Овен, близо до границата му с Риби.

При хибридните слънчеви затъмнения се

наблюдава преход от пръстеновидно към пълно затъмнение (или обратно) за наблюдателите, намиращи се по протежение на пътя на лунната сянка.

На 20 април очакванията са да бъде наблюдаван двоен преход – от пръстеновидно към пълно слънчево затъмнение, и после обратно към пръстеновидно. Пръстеновидни слънчеви затъмнения се случват, когато

Луната е по-далеч от наблюдателя.

Тогава тя е с по-малък видим диаметър и по време на пълната фаза не успява да закрие изцяло Слънцето. Така периферията на слънчевия диск остава видима като ярък пръстен около Луната.

Хибридното слънчево затъмнение ще бъде излъчвано на живо в YouTube канала на Астрономическата обсерватория в западна Австралия.

Вижте още:

- реклама -