парламент, споделено пътуване, превози
Снимка: БГНЕС

На живо: Депутатите обсъждат актуализацията на бюджета на ДОО за 2022 година

Заседание на Народното събрание започна. Днес се гласува актуализацията на бюджета на първо четене.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че официално е внесен вотът на недоверие към кабинета Петков.

Парламентът обсъжда законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Предлагат се промени в параметрите на пенсионната политика, които ще бъдат осъществени на два етапа – от 1 юли и от 1 октомври.

Предвижда се от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременяват с 10 на сто. Увеличаване на максималния размер на получаваната пенсия също е заложено в актуализацията на бюджета. За пенсиите за трудова дейност, които ще бъдат отпуснати след 1 юли 2022 г., също се предвижда включване на 60 лв. в размера им.

Към мотивите на законопроекта е посочено, че пенсиите имат съществено значение за запазване на качеството на живот на хората след пенсиониране, тъй като за по-голямата част от тях те са единственият източник на доход. „В тази връзка усилията на правителството са насочени към тяхното повишаване. Тази цел обаче трябва да бъде съобразена както с финансовите възможности на бюджета на държавното обществено осигуряване, така и с основните принципи и възприетата законодателна рамка в областта на социалното осигуряване“, аргументират се вносителите.

За дебатите по актуализацията на бюджета на ДОО в парламента дойде и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Можем да си позволим увеличение на пенсиите‘‘, заяви той от трибуната на НС.

Василев уточни, че средно за ЕС 12,7% от БВП се заделят за пенсии, докато България отделя едва 10,4% от БВП. „Ние сме много под средната стойност, заделена за пенсии, така че можем да си позволим заделянето на такъв набор от средства‘‘, добави финансовият министър.

- реклама -