Ердоган и Борисов призоваха да живеем заедно и в мир – СНИМКИ/ВИДЕО

Турският президент Реджеп Таип Ердоган пристигна в Желязната църква в Истанбул.

Тържеството за откриването на църквата е в шатра в двора на Желязната църква. Бойко Борисов и Реджеп Ердоган седят един до друг. До тях е премиерът на Турция Бинали Йълдъръм.

Тържеството се провежда на два езика – български и турски. Наблюдатели оценяват присъствието на президента Ердоган като изключително показателно за двустранните отношения.

Ние сме длъжни 2018 г. да нормализираме и да направим отношенията между ЕС и Турция такива, каквито бяха преди само няколко години.

Ваше светешейства, уважаеми президент, премиери, министри, общинари, може би за мюфтията, който е с нас, за българските мюсюлмани е трудно да си представяли аз и турският президент да бъдем един ден заедно. Такава прекрасна църква, на „Златния рог“, нашата религия трябва да бъде уважавана и всички, които сме в Истанбул да
може да запалим по една свещ. Благодаря на турския президент, благодаря на общината, на кмета.

С него бяхме в София и аз го помолих да помогне да възстановим църквата „Св. Стефан. Той си удържа на думата, за което благодаря. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Желязната църква.

„България от 1 януари е председател на ЕС, България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлмалския свят. Премиерът Йълдъръм ясно каза: „Бият се мюсюлмани с мюсюлмани, християни с мюсюлмани.“ Тероризъм навсякъде, дори в най-големите европейски столици. Само заедно може да го преборим. Да живеем заедно, да живеем в мир, да се съобразяме с другите. Цяла Европа и Балканите ще видят как една християнска и една мюсюлманска страна етническата толерантност е пример за подражение. В София на 1 кв. км имаме Християнски храм, Джамия, Католически храм и Синагога, и всички ние живеем в мир.“

„Турция е най-големият съсед на ЕС. Турция е държавата с най-голяма армия в армия“, допълни Борисов

България в момента е председател на Европейския съвет и самото откриване на църквата „Св. Стефан” е в един такъв момент и това е важно послание за международната общност

С това Истанбул всъщност показва, че различните религии и култури живеят заедно в този град и още веднъж показваме това на целия свят. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

 

Със стоманен скелет Желязната църква все още е единственият пример в света, тази църква е от 1898 г. и вече 120 години тя е на крака. Тя е храм за българската общност, но освен това дава принос и за красотата и богатството на Истанбул.

По време на Османската империя на територията на българската държава има редица исторически обекти, изградени от Османската империя в България тези обекти също имат нужда от реставрация. Ние знаем това и както при Желязната църква съхраняването на тази обща история може да бъде осъществено съвместно и заедно. С нашите български приятели ние осъществихме реставрацията на Желязната църква и с това сътрудничество се надяваме да реставрираме и историческите и религиозни паметници в България. В София има само една джамия, отворена за служба. За мен ще е удоволствие да открием и приключването на тази реставрация, заяви Ердоган.

- реклама -