бюлетината, избори, балотаж, ЦИК

ЦИК показа бюлетината, с която ще гласуваме на балотажа в неделя (ВИДЕО)

В Централната избирателна комисия представиха бюлетината, с която ще гласуваме на балотажа на президентските избори тази неделя.

Говорителите на ЦИК демонстрира и машинното гласуване за предстоящия вот. Този път на машината ще се визуализира директно бюлетината за гласуване без да се дава възможност за избор преди това. Причината е, че вече гласуваме единствено за президент.

На сайта на ЦИК вече е качен симулаторът за машинно гласуване с бюлетината за балотажа, съобщи говорителят на комисията Росица Матева.

„От ЦИК искаме да информираме всички избиратели, които са подали заявления за гласуване като лица с трайни увреждания, че не трябва да подават нови заявления. Служебно ще бъдат издадени такива списъци и тези лица ще могат да гласуват със същите подвижни секции. Същото важи и за лицата под карантина“, каза Матева.

Ново заявление ще подават само избиратели, поставени под карантина след 14 ноември. От ЦИК съветват заявленията да бъдат подавани директно в общинските администрации, а не в ЦИК, за да не се губи време.

ЦИК вече обяви окончателните резултати от първия тур на изборите за президент. Към 20.00 часа на 14 ноември при 100% обработени протоколи активността е била 40.5%.

За сметка на ниската активност в страната, избирателите в чужбина са били рекордно активни, стана ясно от пресконференцията.

„За първи път над 200 хиляди души извън страната са гласували в изборите“, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„Т.е. ние забелязваме обратна тенденция на тази, която има в България. Избирателите извън страната проявиха по-висока активност, отколкото когато и да било друг път“, каза Цветозар Томов.

Като проблем при провеждането на вота зад граница Томов открои разпращането на изборните книжа за втория тур и машините, с които ще се гласува. Става въпрос за нови устройства, които не са използвани на първи тур. Те вече пътуват до секционните избирателни комисии.

„Възможно е да има места съществува риск машините да не стигнат навреме“, алармира Цветозар Томов.

Днес са постъпили сигнали и за вероятност да не пристигнат и хартиени бюлетини до секционни избирателни комисии отвъд океана. Външно министерство прави всичко възможно да се съкрати срокът за доставка, обясниха от ЦИК.

- реклама -