Борисов
сн. БГНЕС

Премиерът: Няма да изнасяме защитни облекла, докато не произведем необходимото за вътрешните нужди

„Няма да изнасяме никакви защитни облекла навън, докато не произведем всичко необходимо за вътрешни нужди. Защото никой институт в Европа не дава никаква гаранция, че това ще е за кратко време тази пандемия.“

Това увери премиерът Бойко Борисов по време на срещата с държавния глава Румен Радев в президентската институция.

сн. БГНЕС

„Само една нация – обединена, силна, дисциплинирана, хладнокръвна, умна може да преодолее подобна криза. Ние сме във война срещу невидим противник. По-хубаво да беше армия, поне да я виждаме. Няма държава в Европа, която да няма недостиг на всеки един консуматив. Започваме, и ние като САЩ, да разбираме колко е важна индустрията. За радост се оказа, че в България и шивашката, и текстилната промишленост си е добре развита. Да не стане някой да помисли, че ние сме се засилили да правим бизнес и изнасяме, преди да сме не на 100, а на 1 000 % обезпечили и сигурни от това, което ще се произведе, за абсолютно всички. Едва тогава. Българската тъкачна индустрия ще може да произвежда по 14 километра на ден плат. Спираме всички поръчки и започваме да произвеждаме за нас това, което ни е нужно“, допълни той.

Премиерът увери и, че имаме и достатъчно стотици тонове спирт в резерва. Оказа се, за радост, че имаме и много спиртоварни. Има няколко комбината, които правят по 1000 тона на месец. Правим организация, имаме и деблокирани резерви, подготвяме ги за мрежата. Това е една възможност, когато нашият пазар се задоволи, да помагаме и на съседите. Имаме огромни мощности за спирт”.

сн. БГНЕС

Министър-председателят каза още, че ЕК е разрешила преструктуриране на европейските фондове, което обаче означава, че други програми ще останат без финансиране.

„Европейската комисия, и тя като много от нас, заявява подкрепа. Само че тя в какво се състои? Казват: „Имате право от вашите си фондове да си ги преструктурирате“. Затова взех и Томислав Дончев да обясни през кои оперативни програми ще взимаме парите, за да запушваме тези дупки. Това означава, че други програми ще останат без финансиране.“

На работа, до аптеката, до банката, до хранителния магазин, това е движението и вкъщи, каза още Борисов.

„Да похвалим учителите с програмите по БНТ2 и БНТ 4. Да останат пари за пенсии, нищо към този момент не заплашва пенсионната система. Тя се попълва от бюджета и трябва да се гарантира дълго време да остане от резерва да се попълва пенсионната система„, добави премиерът.

„Лесно е да се критикува, по-трудно е да седнем и всяка разумна мярка да я приложим да подобрим. Излизането на граждани извън границите освен ако не е за лечение или неотложна нужда, се забранява. Полагаме огромни усилия да докараме наши туристи откъде ли не, какви ли не упражнения се правят“, каза още Бойко Борисов.

 

- реклама -