С гаф посрещнахме в НС председателя на ЕП Антонио Таяни (ВИДЕО)

С гаф започна речта на президента на ЕП Антонио Таяни пред българските депутати.
Оказа се, че нито народните представители нито председателят на НС Цвета Караянчева или придружаващата Таяни министър Лиляна Павлова имат превод.

Следващия път като дойда в България ще науча български, опита се да се пошегува със ситуацията Таяни.
След кратка суматоха микрофона му бе сменен, защото се оказа, че звука не стига до преводачите и Таяни започна речта си наново.

„За мен е огромна чест, че съм тук сред вас, защото смятам, че срещите, които проведохме днес с колегите ми не са само формални, за да се подготви Българското председателство, а ползотворни. По време на срещите разменихме мнения по най-важните въпроси, свързани с нашата Европа. Ние сме удовлетворени от срещите. Това каза председателят на ЕП Антонио Таяни в обръщението си към народните представители.

В пленарната зала Таяни заяви, че България добре охранява външните граници на Европа, за което заслужава аплодисменти и заслужава да бъде приета в Шенгенското пространство.

Западните Балкани се очертава като другата тема с приоритет по време на българското председателство. Таяни заяви, че ако те не станат част от ЕС, могат да се превърнат в територия на фундаментализма и тероризма. Като първа стъпка към интеграцията им може да наблюдаваме отпадането на роуминга в някои от тези страни.

Той подчерта, че ЕП е започнал задълбочен дебат за реформите, които са необходими.

Имайки предвид, че голяма част от законодателната част на националните парламенти се състои в транспониране на европейското законодателство в държавното.

Националните парламенти не са в конкуренция с ЕП, вие сте нашите най добри съюзници в усилията ни да доближим Европа към гражданите, отбеляза Таяни.

Той добави и че Българското председателство може да разчита на подкрепа и сътрудничество. България се подготвя добре за председателството, което ще започне през януари. Според последния доклад на ЕК България отбелязва допълнителен напредък, той ви насърчава да продължите по този път. Ако се направи сравнение с Франция или Германия, България има огромен потенциал, който трябва да бъде използван, за да продължи поетият път към растежа, каза Таяни.

Вашата страна е изправена пред много предизвикателства, като модернизация на производството, пълна интеграция на пазара на стоки и услуги, инфраструктура в областта на енергетиката, транспорта и цифровата икономика. С външните си граници България има ключово значение за успеха на политиката на съседство, също така и за сигурността, управлението на миграционните потоци, подчерта още Антонио Таяни. О

По-късно от пресцентъра на Министерския съвет заявиха, че гафът с микрофона на Тияни не е по вина на Народното събрание. Изискванията са на Европейския парламент, поради което се е получило временното прекъсване.

- реклама -