Парламентът намали състава на КЕВР (Видео)

Народното събрание обсъжда окончателните промени в закона за енергетиката, с които се предвижда членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се намалят от девет на пет.

Депутатите ще обсъдят на второ четене редуциране на състава на регулатора с две квоти в състав „Енергетика“ и за премахване на членовете с юридически и икономически стаж.

Основните мотиви за промените, внесени от управляващата коалиция, са оптимизиране на числения състав на КЕВР като независим орган, както и да бъдат реализирани значителни финансови икономии.

Между двете четения на промените в закона за енергетиката ГЕРБ и ДПС внесоха свои законопроекти.

И двете политически сили предлагат да отпадне предложеното от управляващите за членове на КЕВР да могат да бъдат избирани лица със стаж в областта на енергетиката и стаж в областта на водоснабдяването и канализацията, като за такъв да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.

ГЕРБ предлагат още да се разшири кръгът на лицата, които могат да правят предложения за избор на състав на КЕВР, като се предостави  възможност не само на народните представители, но и на президента, синдикати, работодателски и потребителски организации.

Делян Добрев заяви, че прави процедурно предложение, за да може и президентът да гласува членовете на КЕВР. „Дойдохте със заявка за промяна, а използвате стари и лоши практики.“

Скандалът в парламента не подмина и днешното заседание – той бе между представители на ИТН и ГЕРБ във връзка с проблема на общините да си плащат сметките за ток.

Делян Добрев заяви, че прави процедурно предложение, за да може и президентът да гласува членовете на КЕВР: Дойдохте със заявка за промяна, а използвате стари и лоши практики, каза той.

„Вчера след 18 ч. получихме дори още един аргумент в полза на нашето предложение. И това е, че до 18 ч. вчера бяха входирани единствено две предложения за двете места, свободни в КЕВР, които трябва да се изберат. Едно предложение за председател и едно предложение за член. Изборът в този смисъл е предрешен“, съобщи Добрев.

Любомир Каримански от ИТН пък обвини Росица Кирова, заместник-председател на парламента от ГЕРБ, че говори полуистини относно сметките на общините за ток и се аргументира, че за него много е, когато това засяга 50% плюс 1 от всички общини в страната.

„Истината е, че не ви е срам. Има неща, които не могат да се научат в една адвокатска кантора и посолство. Може да си пиете хапчетата и да се усмихвате, но истината е, че нито един от вносителите на законопроекта за промени в Закона за енергетиката не се аргументира“, отговори му Кирова. Тя бе порицана от председателя на парламента Никола Минчев, че обижда народен представител.

Изнесеното от депутата Рамадан Аталай от ДПС, обаче, опроверга Минчев: „Вчера Каримански събира ЕРП-тата да ги моли – могат ли да отложат плащанията на общините, а днес говори кое е малко и много“, заяви Аталай.

За ДПС промените в закона са лобистки:

„И целта на тези промени помня, че бяха – да се овладее и КЕВР в завладяната държава от олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев“, каза Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС.

ГЕРБ получи подкрепа от „Възраждане“. Депутатът Цончо Ганев също потвърди от трибуната, че повече от 50% от българските общини са изключително затруднени да си плащат сметките за ток. 

Искате да си напълните КЕВР с ваши хора. Това трябва да се обсъжда. Ние нямаме намерение да говорим празник приказки. Искаме да ви предупредим, че това, което правите не е във ваша полза. Не е във ваша полза и като не ви харесва да прекратявате дебата, коментира Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

- реклама -