ВИДЕО! Небесният дворец „Тянгун-1“ наближава Земята

Отломки от Китайската космическа станция „Тянгун-1“ се очаква с най-голяма вероятност да паднат на Земята тази нощ в 1 часа в района на Сомалия

Това са прогнозите на Европейската космическа агенция, които са все още с доста високо отклонение – от около 4 часа. Прогнозните изчисления се менят с всяка минута. Само до преди половин час, ЕКА даваше прогноза за падане над Гибралтар с вероятна траектория и над нашата страна над Кюстендил, София и Перник, Благоевград, Смолян и Кърджали, съобщи БНТ.

https://www.youtube.com/watch?v=7ibQhbVMAMY

Припомняме, че трябваше да навлезе в земната атмосфера между 31 март и 1 април. По-късно обаче стана ясно, че станцията се движи с по-ниска скорост от предвиденото и може да се удари в Земята в понеделник, 2 април.

Не се очаква космическият модул да нанесе щети на Земята. Неговото разпадане и изгаряне в атмосферата дори ще представлява зрелищна гледка, като метеоритен дъжд, увериха от китайската космическа служба. „Тянгун 1“ бе изстрелян през септември 2011 като прототип на желаната от Китай цел: постоянна космическа станция, която се очаква да бъде изстреляна около 2022 г.

Няма реален риск китайската космическа станция „Тянгун-1“ да падне над България, каза тази вечер началникът на Висшето военноморско училище във Варна флотилен адмирал проф.Боян Медникаров, цитиран от БТА

В Планетариума на учебното заведение от 28 март е сформиран оперативен щаб, който непрекъснато следи данните за движението на станцията. Разпадането на „Тянгун“ се очаква да започне на 2 април, около 4 часа универсално време, обясни Медникаров.

По думите му прогнозите са процесът да стартира над Атлантика, на около 5-6 хиляди километра от нашата страна. Твърде вероятно е докато стигне до нашите географски ширини, станцията да се разпадне, но трудно може да се прогнозира какво ще бъде поведението на частите й, посочи Медникаров. Той допълни, че очакванията са те да засегнат по-скоро Италия и Испания, а не България. Медникаров допълни, че ако все пак на територията на нашата страна паднат осколки, хората не бива да ги пипат, защото са отровни.

21:00 часа

Височината на китайската космическа станция „Тянгун 1“, която постепенно навлиза в по-плътните слоеве на земната атмосфера, е вече под 150 км. Това съобщи командването на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка НОРАД (North American Aerospace Defense Command, NORAD). Предполага се, че тя ще се разруши напълно в плътните слоеве на атмосферата около 4 часа на 2 април. По-голямата част от частите ще изгорят под въздействието на изключително високите температури, при навлизането с висока скорост в атмосферата.

Според изчисленията на Европейската космическа агенция (ЕКА), „Тянгун 1“ би трябвало да започне да се разрушава при тази височина (150 км).

Измерените параметри на орбитата на апарата от 17:38 часа, бълг.вр. на НОРАД са: перигей (най-близко разстояние до Земята – 145 км, апогей (най-голямо разстояние) – 154 км, средна височина – 149,8 км.

Станцията „Тянгун 1“ е на орбита от септември 2011 г. Тя е дълга 12 метра и тежи 8,5 тона. От 2013 г. полетът ѝ продължи без хора, а през 2016-та връзката с нея беше загубена.

Според прогнозата на НОРАД станцията ще престане да съществува в 03:47 часа.

Критичната височина, приета от НАСА, е 122 км. Именно на тази височина совалките от програмата „Спейс шатъл“ (Space Shuttle) преминаваха към аеродинамичен полет при завръщането си от комическото пространство.

- реклама -