народното събрание, правителство, Кирил Петков, гласуване, дебати

Нападки, критики и обиди: Близо 3 часа продължиха дебатите преди гласуването на кабинета (ВИДЕО)

Близо 3 часа продължиха дебатите преди гласуването на редовното правителство и новия министър-председател на Република България. Те не монаха без нападки, критики и дори обиди.

Ето какво си казаха управляващи и опозиция от най-високата трибуна в държавата:

В началото на извънредното заседание на Народното събрание лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска думата за декларация към присъстващия в залата президент Румен Радев.

Тя отправи остро обвинения към него и неговите два служебни кабинета. Подчерта, че те са се провалили в най-важната задача – опазването на живота и здравето на българските граждани в условията на COVID кризата.

„Вашите два служебни кабинета сътвориха безпрецедентен хаос, провалиха се в най-важната задача – опазването на живота и здравето на хората“, каза Атанасова.

„Сътвориха хаос във всяка област на обществения живот и вместо да разрешат политическата криза, я ескалираха. С фанфари обявихте план за действие за COVID-19. Той бе приет от правителството и изхвърлен в кошчето още на следващия месец. Цената на това справяне са хиляди изгубени животи. Статистиката е ужасяваща. На този фон сами си връчвахте златни медали за справяне с кризата, което е тежък цинизъм”, каза Атанасова. Тя разкритикува действията по всяка от трите задачи. В нейната ретроспекция попадна кризата с кораба „Вера Су“, реакцията по отношение на бизнеса в кризата и работата по плана за развитие и възстановяване.

По темата за справянето с COVID кризата, тя заяви:

„Не спасихте възрастните хора, това е видно от броя на жертвите на отминаващата вълна. Въведохте зеления сертификат от днес за утре. В пика на четвъртата вълна накарахте хората да се редят на опашки, за да могат да отидат на работа“, добави Атанасова.

Тя коментира спирането на присъствените занимания за учениците по време на пандемията.

„Обещахте, че последно ще затворите училищата. После затворихте само тях“, каза Атанасова.

И продължи:

„Пълен провал с овладяването на пандемията в училищата. Провал с въвеждането на щадящи тестове. Въвеждането стана бавно, но пък за сметка на това то вече се коментира като корупционна схема от зам.-министър във вашето правителство“, добави Атанасова.

Сред провалите на служебните правителства от последните 8 месеца тя открои и организацията на изборите. Отново обвини МВР в оказване на репресии и връщане на тоталитарните практики.

„Бяха похарчени над 300 млн. лева за венециански машини, а отбелязахме ниска избирателна активност“, категорична бе Десислава Атанасова.

И добави:

„Организирахте брутални репресии при преследване на политическите опоненти“.

Тя обвини президента в рушене на демокрацията.

Атанасова заключи изказването си с думите „Бог да пази България“.

ПП ОФИЦИАЛНО ПРЕДЛОЖИХА КИРИЛ ПЕТКОВ ЗА ПРЕМИЕР

Атанас Гюров от „Продължаваме промяната“ прочете от парламентарната трибуна предложението за одобрение на Кирил Петков за министър-председател на България.

Последва изказване на Самия Петков.

Той отново определи кои са приоритетите на правителството във всяка сфера и представи имената на министрите, които трябва да ги превърнат в реалност.

„Днес е важен ден да продължим промяната – на мисленето и в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще, трябва да работим заедно. Заедно трябва да работим и с опозицията, когато работим за конституционни промени и промени в съдебната власт“, категоричен беше Петков.

Той обяви, че първата му заповед ще бъде за въвеждане на зелен сертификат за всички в Министерски съвет.

Според него „не може малкият ресторант на ъгъла в София да изисква такъв документ от своите клиенти, а в МС да се влиза без сертификат”.

В сферата на енергетиката основните приоритет на правителството ще бъдат недопускане на увеличаване на цената на енергията за бита от 1 януари и търсене на механизми за нейното намаляване за бизнеса.

Според Петков газовата връзка с Гърция трябва да бъде завършена във възможно най-кратки срокове.

Следващ приоритет е здравната криза във връзка с пандемията.

„Трябва да информираме българския народ, че това е единственият път напред, ако не искаме да затваряме децата вкъщи, да не пълним болниците“, посочи Петков.

Моята първа заповед, ако бъде избран като министър-председател, всеки в Министерския кабинет да е със зелен сертификат, заяви той. Не може всеки ресторант на ъгъла в София да трябва влизаш със зелени сертификати, а в Министерския съвет да не се влиза в такъв.

Мотото на правителството ще бъде „нулева толерантност към корупцията“, посочи той.

Контролът за финансите и еврофондовете ще бъде даден на Асен Василев.

МВР ще има една-единствена цел – никой да не е над закона, никой да не се чувства, че неговото престъпление ще бъде безнаказано. За министър на вътрешните работи Петков предлага Бойко Рашков.

Около темата с правосъдието, всички в управляващата коалиция се обединихме около това, че господин Гешев не е постигнал резултатите, които трябва да постигне някой като главен прокурор. „Та най-голямата кражби в историята – КТБ, остана без резултати“, посочи той и акцентира, че има нужда от реформа в прокуратурата. Какво да кажем за външните ни партньори, че има посочват хора в листите „Магнитски“, а българската прокуратура мълчи. И изрази надежда, че прокуратурата ще бъде реформирана с помощта на Надежда Йорданова.

По темата Образование Петков коментира:

„Нито едно дете не трябва да бъде оставено зад борда. Знанията трябва да се получават в училищата, а не в частни уроци. Всяко дете трябва да има достъп до спорт. Да се надяваме, че ще имаме по-добри спортни резултати“, каза Петков.

„България трябва да стане с конкурентното си предимство – една дестинация, 100 изживявания. За министерството на туризма предлагаме Христо Проданов.“

Ако не се справим с проблема мръсен въздух и вода, няма как да се наслаждаваме на едно от най-големите си богатства – природата. Предлагам Борислав Сандов за МОСВ, заяви Петков.

От днес нататък не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност. Демографската криза е сериозен проблем. Заедно с министъра на труда Георги Гьоков ще работим за постигането на тези цели. Кризата в културата е почти толкова страшна, колкото демографската.

Предлагам Атанас Атанасов за министър на културата, поясни Петков.

Нужна е дигитализация, прозрачни обществени поръчки. Двама души ще отговарят за това Калина Константинова и Божидар Божанов, министър на електронното управление.

„Ако гласувате този състав на този кабинет, обещавам да съм министър-председател на всички българи“, каза още Петков.

„Аз ще бъда пръв между равни, само отборно можем да постигнем своите цели. Призовавам опозицията следете всяка наша стъпка. Разчитам на вас да бъдете конструктивни и критични към нашите действия“, каза още Петков. Вярвам, че след 4 години България ще бъде едно съвсем различно място, каза още той.

ДЕБАТИТЕ

Първи на трибуната по време на дебатите се качи лидерът на ДПС и председател на ПГ на партията Мустафа Карадайъ. 

„Народът поиска промяна – истинска, работеща промяна, а не подмяна. Ние от ДПС искаме промяната да се случи“, каза Карадайъ.

По думите му партията винаги е била за извършване на реформи в страната и отлагането им вече е недопустимо.

„Ние от ДПС ще подкрепим решенията за благосъстояние на българските граждани – нормалност в политиката, възстановяване на демократичните устои на страната и на държавността и прекратяване на всякакви корупционни практики. Нашите избиратели гласуваха за това“, каза още Карадайъ.

Той обаче отправи и критики към досегашните служебни правителства – припомни случаите на нарушаване на конституцията и „полицейщината“ по време на предизборните кампании и в самия изборен ден.

„Ние от ДПС няма да подкрепим предложената програма, структура и състав на МС, защото не сме участвали в никакви разговори за тях. Ние ще бъдем конструктивна и опозиция и ще дадем своя принос за възстановяването на демокрацията и държавността, както и за защитата на правата и свободите на всеки български гражданин“, завърши изказването си Мустафа Карадайъ.

След него на трибуната излезе Даниел Митов от ГЕРБ. Той също обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи правителството.

Оформя се тройна ляво либерална коалиция, която – ако има десни хора, които са гласували за тях, нека знаят, че тези, за които гласувахте, връщат мрежата на Държавна сигурност“, каза Митов.

„Българският преход не е свършил реално, защото не е осъществен цялостно. Опасявам се, че се задава нова вълна на стагнация, която се отличава с особена гръмогласност и показност“, каза Митов.

Той допълни, че историята на страната ни не започва и не завършва с нито едно правителство.

„Всичко остава под контрола на Румен Радев, но тук става дума за кръстник на коалицията“, каза още Митов.

На финала на изказването си той призова:

„Работете така, че ПП да означава „Продължаваме промяната“, а не „Пълна подмяна“, правителство за поръчки или „просто послепис“.

Първо изказване от парламентарната трибуна направи и рапърът Христо Петров, който за първи път е депутат – от „Продължаваме промяната“. Изо Хазарта изложи мотивите си да подкрепи проектокабинета на Петков:

„Когато получих покана да се присъединя към този проект от г-н Кирил Петков, аз бях впечатлен от неговата биография, както и от тази на г-н Василев и на другите участници“.

По думите му обаче това не е било достатъчно, за да повярва в успеха им.

„Затова аз направих нещо друго – реших да попитам „Що за хора са Кирил и Асен“ – не получих нито една инфрмация по този въпрос. Но получих едно много недвусмислено послание – че ако продължа да ги подкрепям – ще загубя най-ценното нещо, което имам. И ми се иска хората, автори на идеята да получа това послание, да знаят, че то е може би най-силната мотивация да заявя, че моето място е тук, в този отбор“, заяви Петров.

В изказването си от трибуната на НС лидерът на БСП в оставка и бъдещ вицепремиер Корнелия Нинова заяви:

„Ние разбираме участието си в това правителство като продължение на непрекъснатите ни 5-годишни усилия за промяна на модела на управление на ГЕРБ“, каза Нинова.

„Ние разбираме участието си в това правителство като гарант за социалната справедливост в България, като гарант за социална политика, като гарант за грижа за хората“, допълни още Нинова.

Нашата цел да имаме здрав и образован български народ, който работи и изкарва високи заплати и пенсии, ходи по чистата българска земя, яде чиста българска храна, диша чист въздух е напът да се сбъдне, каза Нинова.

Тя допълни, че целта „българинът да има достъп до здравеопазване и да не му се налага да плаща безумни пари, които няма и да умира по пътищата и стълбите на болниците, също е напът да се сбъдне“.

„Ние ще дадем всичко от себе си, това което сте чули от нас като опозиция на ГЕРБ да стане реалност в управлението на България“, заяви Нинова.

Според нея вместо еднолична власт, ще има институции в България, които взимат решенията, които взаимно се уважават и уважават общия конституционен принцип за разделение на властите. Визията за управлението на новия кабинет е вместо задкулисие да има прозрачност, ред и правила еднакви за всички, поясни Нинова.

От „Възраждане“ също разкритикуваха остро бъдещото управление:

„За да реформираме съдебната система, трябва да направим така, че тя да работи в полза на гражданите, а не просто да пишем, че ще прекрояваме съдебната карта, заяви депутатът Петър Петров.

„Изчетох коалиционнто споразумение и очаквах да видя изпълнение на заявени политики, които да гарантират правосъдие за гражданите. Повечето от нещата, които прочетох в част „Правосъдие“ обаче бяха анализи и стратегии“, отбеляза депутатът.

По думите му там е записано, че в процедурите по избор на държавните регулаторни органи ще участват НПО.

„Доста голяма част от НПО са пряко или косвено финансирани от чужди спонсори и чужди посолства. Дейността им се изчерпвас анализи, стратегии и обсъждания. Предполагам, че за това юристите на тези НПО са написали голяма част от програмата на коалиционното правителство в част „Правосидие“, заяви Петров.

Според него лицата, които са се подписали под споразумението на частта „Правосъдие“ нямат експертиза.

„Трябва да показваме познание по отношение на справедливостта по раздаването на такава, за съжаление не видях такива действия и мерки в част правосъдие, това е ялов удар във въздуха за т.нар съдебна реформа“, каза още Петров.

Паралел между реториката на ГЕРБ при идването им на власт през 2009 г. и „Продължаваме промяната“ сега очерта зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев от парламентарната трибуна. Според него днес в парламента има усещане за дежа вю:

„Да започнем от лозунгите – нулева толерантност към корупцията, така започнаха пътя си и Бойко Борисов и ГЕРБ (…) Не подхождаме с недоверие, вярваме, че желанието ви е искрено, искаме да кажем, че това е правено на няколко пъти – през 2001 г. и някои от юпитата на Царя дойдоха с този лозунг. Отричането на предходните управляващи е вече видно – хвърлят се къде основателни, къде неоснователни обвинения за неправилно управление и корупционни практики – така започна и управлението на ГЕРБ“.

„Когато представяхте намеренията си, използвахте неведнъж футболна реторика – например, че това е „А отборът на България“. В момента той по-скоро прилича на отбор „Ужас“ от село Мърчаево или „Крила на съветите“ от село Бяла река.“ Подобен паралел от парламентарната трибуна направи депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син.

„Във вашия „А отбор“ ще има министър по ефективното управление – очевидно имате някаква идея, а тя за момента все едно остава скрита. Имате и вицепремиер по климатичната политика – това е все едно отбор „Крила на съветите“ да си назначи треньор за световното по футбол. Може би трябваше да има нещо по-общо – вицепремиер за вселенското равновесие или вселенската материя“, добави още в типичния си стил Дилов.

Депутатът каза още, че Корнелия Нинова ще бъде натоварена с „много тежка отговорност“ – да бъде съдник и контрольор сама на себе си, с което, по думите му, БСП не се е справяла особено умело през годините. Той предупреди кандидата за министър-председател, че скоро ще се убеди, че последните 7 месеца не са били добро време за България и ще трябва да се справи с настоящата ситуация.

„Ние ще се опитваме да не пречим, когато можем, ще се опитваме да помагаме, но съвсем скоро ще разберете, че този начин на сглобяване на кабинет може би не беше най-добрият“, каза депутатът.

Костадин Костадинов очерта причините защо „Възраждане“ не подкрепя новото правителство. Той изреди причините, поради които депутатите от партията му няма да гласуват за него, като обобщи, че този кабинет не отговаря на българския национален интерес. Той дори обвини, че е било редено в „чужди посолства“.

Костадинов разкритикува бъдещото управление, че възнамерява да приема Истанбулската конвенция, че не е сформирало министерство на българите в чужбина и че посяга на Конституцията със зеления сертификат. Към критиките той изреди и липсата на ред идеи за справяне с демографската криза.

От своя страна Христо Иванов изложи аргументите за подкрепа на този кабинет.

„Този кабинет заслужава да бъде подкрепен, защото в момента това е най-добрият шанс, който България има“, каза той.

„Позволете ми да изложа аргументите, с които ДБ ще подкрепи така предложения състав на кабинет. На първо място, този кабинет заслужава да бъде подкрепен, защото в момента това е най-добрия шанс, който България има. Да има ефективно редовно правителство. Това е изключително важно и нещо, което нас ни ангажира“, заяви още той.

„Ние се радваме да подкрепим мандатоносителя, доколкото виждаме в „Продължаваме промяната“, което и българските граждани видяха в тях“, заяви още Христо Иванов.

Върви се към избор на едно ляво-либерално правителство, което ние няма да подкрепим. Няма да го подкрепим по няколко причини. На първо място, защото ние заявихме нашата ясна и категорична позиция, че ще бъдем опозиция – конструктивна, но взискателна опозиция. На второ място, защото вътре присъства нашият основен опонент – Българската социалистическа партия“, подчерта депутатът от ГЕРБ-СДС Румен Христов.

По думите му правителството е съставено от четири формации и има три златни пръста и едно силно външно влияние от страна на президента Радев с неговите шест представители в правителството.

„Аз обаче нямам отговор на въпроса – какво правят доскорошни наши колеги от „Демократи за силна България“ конкретно, които впрочем са много последователни, те подкрепиха г-жа Мая Манолова за кмет на София, после получиха гласове от БСП за избор на техните осем районни кмета, впоследствие работиха за левия кандидат – Румен Радев, а не подкрепиха Лозан Панов и сега са заедно в коалиция с БСП“, подчерта той.

Той се обърна и към Кирил Петков. „ Аз като единственият представител на първото демократично правителство, това на Филип Димитров, ние също като вас бяхме толкова ентусиазирани, толкова бързо щяхме да правим промените, бих ви посъветвал съвсем приятелски, да не живеете с чувство за уникалност. Всички правителства през тези години са оставяли нещо положително за тази държава. Да, допускали сме и грешки, но СДС е партията, която промени България, дала е нещо за това, в което се случва в България“, заяви Румен Христов.

След като получи подвиквания от БСП, той се обърна и към тях:

„Господа от ляво, дърпате ми езика, аз решавах зърнената криза, която направихте вие, вие фалирахте 17 банки и вие направихте долара 3000 лева, заплатата 3 долара, а пенсиите по малко. Не ме репликирайте, защото много добре работите, а винаги след вашето управление се случват кризи. Не ви го пожелавам това. На добър път“.

„Коалиционното споразумение ни предлага правителство от три фракции – корпоративна, партийна и милиционерска, допълни тя, като даде пример с партийната фракция – БСП, партия, „която няколко пъти фалира България, днес ще управлява икономиката”, каза от трибуната на НС Деница Сачева от ГЕРБ. 

Според Сачева отделянето на растежа и иновациите от икономиката е абсурдна идея и това значи повече от 50 процента от държавната администрация да бъде унищожена.

„Днес избираме правителство, което ще има тежката задача да изведе България от няколко изключително тежки кризи. Разбираме цялата отговорност, която ще легне на плещите на колегите ни от Министерския съвет, не само я разбираме, но ще я споделим”. Това заяви заместник председателят на ПГ на „Има такъв народ” Виктория Василева.

„Има такъв народ” ще подкрепи предложения Министерски съвет и министър-председател. „Има такъв народ” поема тежки ресори и ресори, от които всички бягат”, заяви още Василева.

„Днес приключва времето за лозунги, заклинания и празни обещания. От днес започват делата, по които ще бъдем оценявани от българските граждани. Пожелаваме успех на министрите. Ще бъдем последователни, лоялни, коректни партньори. Но и ще сме истински, шарени, понякога и по-остри, да не спестяваме и добрите, и лошите новини за правителството. Истинското партньорство трябва да се гради върху принципи, каквито сме заложили в подписаното споразумение”, заяви Василева.

„Ако има спояващ елемент в тази коалиция, това е омразата. Просто всички вие заедно не харесате някой друг. Друг въпрос е дали е достатъчно, за да управлявате и то добре“, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ по време на дебата по избора на кабинет „Петков“ в парламента.

„Обещахте всичко на българите и това е грешка. Когато обещаеш всичко, от теб ще искат два пъти повече. Вашата самоувереност е впечатляваща, но няма човек, който във всичко е прав“, коментира Дончев.

„И много се надявам, докато измъквате България от корупцията, да не се озове тя в омаята на хаоса“, каза Дончев, който накрая им пожела успех, защото е длъжен и се надява за по-добро бъдеще, но заяви, че ще гласува против кабинета „Петков“.

„Обещавам да не сипя обиди и да не влизам в конфронтация“. Това заяви от своя страна кандидатът за вицепремиер и министър на финансите Асен Василев. 

Той беше категоричен, че това не е коалиция на омразата, а е коалиция с ясна антикорупционна програма.

„В основата на тази коалиция пред погледа на всички български граждани 4 партии загърбиха различията и потърсиха общото. Ние ще работим в името на това в следващите 4 години, така че не само да се спре корупцията, а да подсигурим спокойни старини за нашите пенсионери, да си оправим образованието, което е затънало през последните 15 години и да изградим страна, която не седи по срамните списъци в света като „Магнитски“, а която е сред първите места. И държава, с която всички ние да се гордеем. Това е общото на тази коалиция. Ако то не ви харесва, не гласувайте за нея“, каза Василев.

След това дебатите бяха прекратени и се премина към гласуване на трите точки от дневния ред.

- реклама -