Радев и Йотова се заклеха, ГЕРБ напуснаха залата (Обновена)

На тържествена церемония президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва да спазват законите на страната и от всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Това се случи пред депутатите в Народното събрание, двамата навлизат във втория си мандат. След това държавният глава направи

обръщение към народа

и Народното събрание. Радев и Йотова ще встъпят в длъжност на 22 януари.

На церемонията са поканени министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции,

предишни президенти

на България и председатели на Народното събрание.

„Скъпи сънародници, преди пет години вие ми подарихте и поверихте отговорната мисия като президент на България да работя за единението и добруването на нашия народ. За суверенитета и сигурността на многовековната ни държава. Пет години по-късно вие отново поверихте на нас с г-жа Йотова трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно и направихме първите решителни крачки. Вашето доверие е

най-меродавната оценка

за сложните решения, които вземахме по време на мандата, за онова, което заедно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме във втория мандат първите ми думи са за признателност към вас, скъпи съотечественици. Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които се крепеше”, каза Радев в речта си пред депутатите.

Според президента

гражданският бунт през 2020 г.

срещу „мафиотизацията на властта” е извадил факти и процеси, които тя е премълчавала. Докато президентът изричаше тези думи от ГЕРБ напуснаха пленарната зала, на което Радев отвърна: „И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината”.

Той добави, че „българите въстанаха срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър на злоупотребите и кривото огледало на медиите. Срещу бедността, безпътицата и безправието, които прокудиха стотици хиляди наши сънародници зад граница”.

Реакцията на ГЕРБ:

Депутатите на ГЕРБ очаквали президентската реч да бъде визионерска, да бъде надпартийна, а не държавният глава да говори за модели, за чегъртане и мафия“.

Това заяви пред репортери в кулоарите шефката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова.

Заявлението й дойде

след като народните представители от ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на речта на президента Румен Радев.

По думите на Атанасова президентът отново търси конфронтация с политическите партии. Тя апелира да се осмислят думите, които се изричат от най-високата трибуна в държавата ни.

„Ние

представляваме нашите избиратели

и колкото по-късно това бъде осъзнато от президентската институция, толкова по-зле. Ако сблъсъкът в обществото продължи между институциите, това не води до положителни резултати за никого“, заяви Атанасова.

От ГЕРБ са очаквали новият президентски мандат ще започне по друг начин. „Че ще има преосмисляне за това каква е ролята на партиите и каква е ролята на президентската интуиция, а тя е да търси консенсус.

Българският президент да бъде надпартиен.

Това не се случи през последните пет години“, каза още Десислава Атанасова.

Тя допълни, че уважават институциите и затова са били в залата при полагането на клетвата от Румен Радев и Илияна Йотова.

„Години наред ГЕРБ и нашата парламентарна група е наричана с всякакви епитети. Опитите за чегъртане не влияят на нас като парламентарна група, а е обида към всички членове и симпатизанти на партията.

Демокрация означава да зачиташ вота

на гражданите, без значение как са го упражнили“, каза още Атанасова

„Отново повтарям – за да има работещи институции, трябва да има диалог между тях и колкото и силен политически сблъсък да има, той трябва да е тук, в тази сграда. Не трябва да е по оста партии-президент. През последните пет години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията, дадена от Конституцията

да бъде обединител на нацията.

Очаквахме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми“, завърши Десислава Атанасова.

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов също коментира напускането. „Когато отново Румен Радев започна да сее разделение и да повтаря за пореден път неверни епитети по отношение на ГЕРБ, ние бяхме длъжни да защитим избирателите си. Всеки един човек, гласувал за нас,

не може да не се разпознае в тези епитети

и сме наясно, че тези епитети предизвикват гняв както у тях, така и у нас“, допълни Митов.

„Речта на Радев съдържа тежък когнитивен дисонанс. Преди малко го чух да казва, че президентът не може да посочва врагове и да увеличава конфликти. А той не е спрял да прави това. Непрекъснато, включително и днес, започна речта си по този начин“, каза Даниел Митов.

Според него държавният глава ще продължи да поддържа разделителна линия в обществото.

- реклама -