Кабинетът говори за кризите у нас – нов дълг, смърт и разследвания

Премиерът и министри от кабинета „Петков“ дадоха изявления след заседанието на Министерски съвет за кризите у нас,  тегленето на нов държавен дълг, както и трагедията с починалата пред Спешното във Враца жена.

Здравната система трябва да работи

по начин, по който такива неща да не се случват. Така министър-председателят Кирил Петков коментира една от  емблемите на кризите у нас – случая с починалата жена пред Спешния кабинет на болница във Враца.

Той отговори и на искането на „Възраждане“

здравният министър Асена Сербезова да подаде оставка.

„Министър

Сербезова реагира много адекватно.

Тя веднага направи пълна проверка по случая и заключенията от нея ще послужат да се избегнат занапред такива проблеми с фатален край“, заяви Петков.
„Много съжалявам, че тази жена е починала“, каза още премиерът.

Друга тема, която беше коментирана от премиера е новината, че правителството

ще тегли нов държавен дълг.

„Днес бяха обсъдени много важни теми. Първо, одобрихме стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022 – 2024 г. Като е важно да се каже, че за 2022 г. беше одобрен нов дълг от 7 млрд. 293 млн. Тук трябва да се разбере, че 3 млрд. от тези 7 реално са стари. Дълг, който трябва да се рефинансира.

Реално новият дълг е 4 млрд. 298 млн.

Дефицитът от 4.1% от БВП е само функция на факта, че инвестиционната програма на правителството ще бъде много по-голяма, в размер на 5.8% от БВП, което дава възможност за амбициозната ни инвестиционна програма. Ако тя не се реализира, бюджетът е в излишък“, посочи Петков и допълни: „С други думи – имаме нов дълг, който е реално 4 млрд., а не 7 млрд. и този дълг финансира дефицит, който отива за допълнителни инвестиции“.

МВР разследва експерти от КЕВР,

обяви ресорният министър Бойко Рашков на брифинга след заседанието на МС.

„Стигнахме до извода, че не е случайно и поведението на КЕВР. В момента се извършват процесуално-следствени действия по отношение на експерти от тази независима комисия и се придобиват документи, които да се включат в доказателствения материал на образуваното досъдебно производство“, каза Рашков.

„„Булгаргаз“ е държавна фирма, която е

допринесла за настоящото положение

в нашата страна относно цените на газа, което се отразява негативно както на бизнеса и икономиката, така и на обикновения потребител. Компетентните държавни власти не могат да стоят безучастно и да наблюдават случващото се в тази област. По тази причина ние активно започнахме да изясняваме какви са тези факти, дали са причинени от международна конюнктура, или са резултат от действия, вътре в страната на определени заинтересовани от собствените си интереси лица. Стигнахме до извода, че

не е случайно и поведението на КЕВР.

Извършват се процесуално-следствени действия по отношение на членове на тази независима комисия и се придобиват документи, които да се включат в доказателствения материал по съдебното производство. Образувано е досъдебно производство и по него се работи активно“, каза Рашков. Той заяви, че като държавна структура, от МВР не могат да останат

безучастни и по отношение на електропроизводството.

„Започнали сме активна проверка по отношение на много важен за енергетиката обект, който е изграден преди 30-40 годинис основно предназначение да поема пиковите часове в денонощието, така че да се балансира енергийната система в нашата страна, поестроен от японска фирма и който в течение на няколко години назад банто, но сигурно е бил унищожаван с оглед интересите на икономически субекти в нашата страна. Ние имаме ориентация кой е този субект, в чиято полза са причинени вреди на този енергиен източник и вместо да се отиде на ремонт на съоръжението,

са ползвани гаражни фирми,

които да поправят нещо, което не е по техните сили. Така ние сме претърпели материални вреди. Затова ще изясняваме и този въпрос“, допълни вътрешният министър.

Той обяви, че ведомството му продължава и

разследването по делата за АМ „Хемус”.

„В най-скоро време ще ви информираме за новите обстоятелства. Темата не е забравена“, увери вътрешният министър.

- реклама -