Кирил Петков: Не игнорираме българската позиция в разговорите със Скопие (Видео)

Изслушват министър-председателят Кирил Петков в парламента за резултатите от посещението му в РС Македония и проведеното у нас междуправителствено заседание между двете държави.

 

Предложението за него е на депутатите Даниел Митов и Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Димитър Ковачевски е от една седмица министър-председател на Република Северна Македония, от тези осем дни четири прекара с българското правителство.

Това само по себе си показва желание да се свърши работа.

Това заяви днес премиерът Кирил Петков на изслушването си пред депутатите за контактите със Скопие

„Другото, което бих казал със задоволство, е, че министрите, които дойдоха с делегацията на РСМ бяха наистина голям брой и за един ден имахме огромни напредъци по много от сферите“, каза още Петков.

„Подписахме три меморандума, които бяха в много ключови за нас сектори – земеделие, малки и средни предприятия и точно този Коридор 8 – железницата да започне една сериозна работа по него, защото наистина вече Коридор 8 изпадна от листите на европейските проекти и ако искаме да го вкараме обратно, това ще се случи със съвместна работа“, изтъкна премиерът.

Не игнорираме или слагаме по-нисък приоритет на българската позиция, даже напротив, подчерта Петков и изрично допълни, че в срещите е говорено за правата на българите в Северна Македония:

„Ковачевски каза, че той не вижда проблем с вкарването на българите от РСМ в тяхната конституция. Не се обвърза с време, но за първи път го обяви“.

Екатерина Захариева посъветва премиера Петков да намали малко ентусиазма и попита дали се планират общи събития между България и Северна Македония. Само след няколко дни е 4 февруари – годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Петков отговори положително – ще има общи събития и първото от тях ще е за годишнината от рождението на Гоце Делчев.

Само за Коридор №8 между България и Северна Македония през последните години са подписани три меморандума. Според Захариева със Северна Македония са подписани най-малко 20 меморандума, но повечето от тях са останали на хартия.

Според Петков управниците на Северна Македония са се убедили, че политическото говорене е заменено с реални действия.

Аз акцентирам на икономиката като дългосрочен гарант за добросъседство, заяви Петков.

Знаем какво правят ОМО Илинден, но ние няма да се подадем на провокации, категоричен е българският министър-председател.

Примерът на Северна Македония пък казал на Петков, ако има вандалски акт, да се обаждат лично на него и дал телефона си на нашия ръководител на БТА.

Това, че се радвате на този факт, е умилително, коментира обаче Даниел Митов от ГЕРБ.

И разказа за интервю на президента Пендаровски, в което той обяснил, че Петков не е повдигал въпроса за правата на българите в РСМ, а у нас имало македонско малцинство.

Президентът Пендаровски на нашата среща е казвал, че в последните 30 г. диалогът е стигнал най-ниската точка. Има много хора, които работят РСМ да не влезе в ЕС, но хубавото е, че политиката на двете държави зависи от политиките на изпълнителната власт, на Министерския съвет.

Диалогът няма да се води на президентско ниво. От тук нататък ще се фокусираме върху конструктивния тон и ще се опитаме да игнорираме силите, които ще се опитат да изкарат от релсите този процес.

Да, не можем да влизаме на сляпо в този процес, но не се фокусирам в думите на президента Пендаровски, каза Петков.

Правата на българите ги слагаме в приоритет, както и общата ни история. Историческата комисия вече има и някакви подготвени текстове. Решихме първо да видим точките, по които комисията вече се съгласила.

Това, което ще промени ситуацията, е в следващите 10 г. да работим със Северна Македония, докато те отварят всяка една от тези 27 глави за преговорите с Европейския съюз. Ако всеки инцидент на езика на омразата, можем да го вкараме през ЕС, можем да обърнем риториката, категоричен бе Петков.

Според него  обвързването на икономиките и бизнеса били дългосрочен гарант за добросъседство и ако те сработят, то нямало значение дали правителствата се карат.

Петков коментира и обсъжданите транспортни и инфраструктурни връзки. „През март се надяваме да пуснем авиолинията.

Това е много обозрим къс срок. Надяваме се 13 километра, които не са изградени до „Клепало“ да се случат тази година. Така ще имаме още един отворен граничен пункт. Това ще ни е огромен приоритет“, каза той.

Премиерът заяви, че Европейската комисия би подкрепила със средства железницата да се случи максимално бързо.

„Вчера с президента на ЕК говорихме и тя каза, че са готови да го подкрепят.

За тях той е стратегически, защото гарантира дългосрочно потенциално добросъседство, то е свързването между европейските страни, които искаме да видим и трето е зелен проект. Каза още, че са готови да помогнат за него, тъй като го виждат като приоритетен”,  обяви той.

Очаквайте подробности.

- реклама -