Бойко Борисов: Аз съм готов на всякакви компромиси в името на народа (Видео)

ГЕРБ с коментар след изборите.

Тези избори показаха, че народът на никого не даде правото да управлява. Всички избиратели страдат еднакво, посочи на свой ред лидерът на партията Бойко Борисов.

„Моментът предполага търсене на съгласие и единение“, обяви зам.-предсседателят на ГЕРБ Томислав Дончев и отчете:

От 31 избирателни района ГЕРБ-СДС печели в 24, ДПС в 5, ПП в 2.

В 265 общини ГЕРБ печели в 174, ДПС 69, левицата в 13, ПП – 8, ДБ – 1 – Грамада. Данните по общини също са красноречиви, добави Дончев.

 

„Нито искам да съм министър, нито да съм депутат, нито да съм премиер“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първата си пресконференция след изборната победа на 2 октомври.

„Тези избори показаха, че народът не даде на никого самостоятелно право да управлява. Каза ни: намерете начин… Ще предложим, както беше през 90-те – контактна група и преговарящи екипи. Ще поканим Плевнелиев, Соломон Паси, нека бъдат модератори“, каза той.

„За инфлацията – да си сложат тяхната социална програма, ще я подкрепим. Асен Василев иска да счупи държавата, да увеличим пенсиите, да спрем инфраструктурите проекти. Ок. Ще подкрепим реформата на съда на ДБ. Но реформа с имена – Гешев махаме, слагаме Рашков… Това не е реформа“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Искат без лидери – добре, без лидери. Нямаме бърза работа“, обясни Борисов.

„Аз не им поставям условия – те поставят условия. Ако искат Асен Василев да си стои, ако иска Кирилм Петков, да стои. Сега – аз не мога да кажа: махам се от ГЕРБ, за да можете да спечелите изборите и да сте доволни“, каза той. И беше категоричен, че не трябва да се разчита на отцепници в парламента. „Даже смятам, че това е грешка в правилника на парламента. Трябва да сме честни помежду си и да имаме подписан документ, който е като клетвен лист“, категоричен е той.

Той призова всички да си помислят. „Аз съм готов на всякакви компромиси в името на народа. Да решат колегите себе си ли обичат повече или народът“, призова Борисов.

„Много илюзии изчезнаха. Ако идем на следващи избори нищо различно няма да се получи. Ще се похарчат още 100 млн. Предлагам на лидерите на другите партии да се дръпнем назад, въпреки че „ранното ми пенсиониране“ се провали с победата във всички областни градове. Кое е най-важното в момента? Кой е срещу путин и кой е срещу него, кой е с Украйна и кой е срещу. Нека това е първата тема, по която да заявим позиции“, призова лидерът на ГЕРБ.

Той изчисли, че 67% от българите са за проевропейски партии. „Трябва да продължим по този път. Втората тема е инфлация. Колко ужасно е това, което ни завеща правителството на „промяната“. Вчера пак поискаха 200 млн. Дадоха им 100 при висока лихва. Държавата изглежда отвратително. Но всичко това може да се реши от редовно правителство. Откъде идва тази увереност на Асен Василев, след като е загубил изборите?“, попита Борисов.

„Той знае какво е оставил на следващите. Коментарите, че трябва да направим правителство с ДПС и „Възраждане“ са безотговорни, на хора, които мразят народа“, заяви той и подчерта, че не вижда такова правителство, но не вижда и как ще стане другото.

Томислав Дончев благодари на всички гласували и отбеляза, че ГЕРБ-СДС беше 24 избираеми района, ДПС – 5, а ПП – два.

„Картата е синя, но не това е най-важното. Върнали сме подкрепата на 38 хил. избиратели, което значи, че пътят е верен. И този резултат е постигнат в крайно агресивна среда и никаква конструктивност от другите партии“, заяви Дончев.

Той се позова и данните по демографски, социален и образователен профил – избиратели от всички възрастови групи, мъже и жени, работещи.

„Всяка победа е ценна – първата е трудна, но следващите са още по трудни“, заяви Дончев.

„Хората очакват от нас решенията, а не да им обясняваме какво не може“, подчерта Томислав Дончев.

- реклама -