ГЕРБ, газ, интерконктор

ГЕРБ: Докато бяха заети да ни чегъртат, провалиха проекта за интерконектора с Гърция (ВИДЕО)

Остри обвинения към служебните правителства на Румен Радев и редовния кабинет на Кирил Петков отправиха от ГЕРБ заради забавеното изграждане на интерконектора с Гърция, по който от утре трябваше да се доставят 1 млн. кубически метра газ на година от Азербайджан.

„Докато бяха заети да чегъртат ГЕРБ, провалиха един от най-важните проекти за диверсификация на газовите доставки у нас“, каза на пресконференция в централата на партията Теменужка Петкова – депутат от ГЕРБ.

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че от ГЕРБ са осигурили цялото финансиране за проекта, който би осигурил енергийна независимост на България от Русия – както чрез държавни гаранции в размер на 110 млн. евро, така и със средства от ЕС в размер на 32 млн. евро.

По думите на Петкова крайният срок за завършване на проекта е 31 декември – утре, но той не е готов.

„Утре сме 31 декември не съм чула енергийният министър или премиерът да са съобщили, че ще присъстват на този изключително важен проект“, заключи Петкова.

„Кой какво направи за 8 месеца. Имаше два служебни кабинета на Радев – колко посещения направиха, колко срещи? Сами можете да направите извода кой и как забавил реализацията на интерконектора“, каза бившият енергиен министър.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов припомни през колко премеждия е преминало правителството му, за да договори най-добрите условия за изграждането на проекта.

„Първо трябваше да се премахнат посредническите фирми, които отклоняваха стотици милиони от тръбата за България. След това предоговорихме веднъж цените на газа с „Газпром“, след това заедно с ЕК, на която благодаря, предоговорихме договора с над 50% и върнаха 260 млн. надвзети пари, които върнахме на бизнеса„, припомни бившият премиер.

Той припомни и казуса „Южен поток“, от който България се отказва в защита на Украйна, за разлика от своите съседки Турция и Гърция.

„Тогава благодарение на ЕК, успях да ги убедя, се вземе решение за европейски газов хъб „Балкан“, след това стана възможно. 1000 км газопровод построихме, с най-мощните американски компресори подменихме руските, тръбите са пълни, южната дивизия работи, за да пълни обороти. А България печели стотици милиони на година – 100% държавни търгове от нашите действия „, подчерта Борисов.

И припомни, че с тези действия България е станала незаобиколим фактор на европейски газов пазар.

„70 години напред българите само ще печелят стотици милиони всяка година. Да вземеш решение на строиш интерконектор с Гърция за азерски газ беше невъзможно да си помислиш. Ние го направихме. 100% финансирахме цялата тръба. Купихме 20% от LNG терминала в Александруполис, десетки срещи направихме“, каза още Борисов.

Той нападна политиците, които критикуват ГЕРБ за забавянето и припомни, че вече 10 месеца управлява президентът Радев, а отскоро – и новото редовно правителство.

„Всеки, който е лъжец и каже различно от това ,по дати сме ги извадили, да носи отговорност. Няма да допускаме някой да си прави политика на наш гръб. Ние сме защитили държавния интерес на 100%„, категоричен беше бившият премиер.

„Управляващите и президентът се държат като че ли до вчера управлява ГЕРБ. От 10 месеца има други управляващи„, отсече Борисов.

На свой ред депутатът от ГЕРБ Делян Добрев разкритикува предложените от правителството на Кирил Петков компенсации заради скъпата електроенергия. Той беше категоричен, че средствата за бизнеса са силно недостатъчни.

Той припомни, че предложенията на ГЕРБ за подкрепа на бизнеса, не са били приети.

А Бойко Борисов коментира срещата, провела се днес при президента Румен Радев с работодателските организации:

Или вече сме реална президентска република и кабинетът и парламентът са функция на президента, за да отиват работодателите там, или работодателските организации са изчерпали контактите си с кабинета. Друг вариант няма. Ние имаме редовно правителство, действащ парламент, който е изцяло в правомощията си да свърши каквото трябва. Учудва ме среща, в която няма министър на енергетиката, министърът на индустрията, премиер“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Той призова управляващите да премахнат мораториума върху цените и обеща, че ГЕРБ ще помогне с гласове в НС, ако има нужда.

„Ден не трябва да се губи. Този мораториум не трябва да го има в този вид, защото до такава степен изкривява пазара, че само на ЕРП-тата до април ще трябва да платим милиард. Те ще ни осъдят и ще ни ги вземат“, категоричен беше Борисов.

И попита Румен Радев защо министрите му месеци наред не са се вслушали в съветите на ГЕРБ и не са предприемали никакви мерки.

Той припомни и пропуснатия срок за внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК.

- реклама -