ДОбрич, съд, разпит, моряци, Вера Су

Евакуират моряците от „Вера Су“, управлението се поема от български екипаж (ВИДЕО)

Започна евакуацията на моряците от заседналия кораб „Вера Су“ край Камен бряг. След 17 дни невъзможност корабът да бъде освободен и множество откази екипажът да бъде изведен от плавателния съд, днес евакуацията вече се случва.

9-членният екипаж на плавателния съд ще бъде изваден на брега посредством спасително съоръжение от мрежа от скалата към кораба. Поставена е и система от въжета – т.нар тролей.

По случая със засядането на кораба започна разследване от Добричката прокуратура, а Апелативната прокуратура във Варна го взе под специален надзор. Очаква се моряците от заседналия кораб да бъдат разпитани във връзка със случая.

Моряците обаче няма да бъдат арестувани, съобщи окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

Уверили сме представител на корабособстевника, че няма да бъда задържани, ако няма други обстоятелства. Те ще бъдат настанени на територията на Каварна при добри условия. Утре ще бъдат разпитани пред съдия“, уточни Бухчев, цитиран от бТВ.

не е изключено обаче членове на екипажа да се сдобият с обвинения във връзка със случая.

По-късно стана ясно, че български екипаж, начело с новия директор на агенция „Морска администрация“ ще поеме управлението на кораба. Новината съобщи пред бТВ министърът на транспорта Христо Алексиев.

Все още ням възможност за разтоварване и освобождаване на плавателния съд заради времето, което продължава да се влошава в района на Камен бряг.

По думите на Алексиев при липса на екипаж „няма да е възможно да се извършат каквито и да е действия по разтоварване и изтегляне на кораба“, но освен това и става ничия територия и така с качването на български екипаж съдът става наша собственост.

Министърът отбеляза, че грешките от българска страна в целия сюжет са поне две – липсата на каквато и да е реакция след 4-часовата липса на връзка с кораба преди засядането му и неудачния избор на технология за разтоварването му след това. „През 2020 г. беше нарязан уникалният спасителен кораб „Перун“, отбеляза Алексиев.

Очаквайте подробности!

- реклама -