ДПС, консултации, Румен Радев

ДПС при президента: Закъсняхме с Плана за възстановяване, гражданите очакват стабилност (ВИДЕО)

Третата политическа сила, която влезе на консултации при президента Румен Радев, е ДПС. Сред представителите на парламентарната група, които отидоха на „Дондуков“ 2 беше и лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Присъстваха още депутатите Йордан Цонев, Хамид Хамид и Халил Летифов.

В своето изказване президентът Радев подчерта, че е важно мнението и визията на всяка партия за дейността на Народното събрание и бъдещото правителство.

В отговор лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ очерта основните предизвикателства пред страната ни и заяви, че те могат да се решат само с диалог:

„Политическата криза не настъпва за един ден. Ние бяхме свидетели на това как през годините стигнахме до ситуацията, в която се намираме. Според нас преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог – между партиите, политическите субекти и диалог между институциите“, каза Карадайъ.

Той се съгласи с президента, че страната има нужда от стабилен кабинет:

„И COVID кризата, и здравната криза, и социалната, и икономическата, и финансовата, инфлацията която се развива, растящите цени изискват отговорно управление. Изискват управление с визия, изискват отговорни политически субекти с бързи и спешни действия с оглед на преодоляване на кризите и с поглед в бъдещето“, каза още Карадайъ.

Но не спести и някои критики:

„Безспорно има и теми, които ние наистина трябва да ги ускорим като част от европейското семейство, защото според нас от ДПС ние закъсняхме с Плана за възстановяване и устойчивост и може да се окаже , че сме на ръба фатално да закъснеем. Закъсняхме и с оперативните програми. Националният ресурс, с който разполагаме за осъществяване на реформите, знаем, че не е достатъчен. А тези възможности, които бихме имали при одобрен План и одобрени оперативни програми, мисля че могат да дадат тласък за развитието на икономиката в страната и в крайна сметка да подобрят доходите на гражданите. Да се подобрят стандартите на живот на гражданите. Самите граждани от нас очакват сигурност“, каза Карадайъ.

Разговорът продължи във формат, закрит за медиите. Очакват се изявленията на представителите на ДПС след края на срещата.

- реклама -