парламент, споделено пътуване, превози
Снимка: БГНЕС

НА ЖИВО: Парламентът отхвърли искането за изслушване на премиера и военния министър

Депутатите първо приеха, но после отхвърлиха предложение на „Възраждане“ за изслушване на премиера Николай Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев.

От партията на Костадин Костадинов поискаха премиерът и министърът да разяснят за трайното установяване на бойна група на НАТО на територията на област Ямбол.

При първото гласуване депутатите приеха предложението на „Възраждане“ със 196 гласа „за“, но след искане за прегласуване от БСП предложението бе отхвърлено.

Предстои парламентът да обсъди доклад на Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание за проект на решение за позицията на България относно удължаване на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход Украйна.

Точката беше включена като четвърта точка в дневния ред.

Вчера икономическата комисия в парламента прие проекта на решение за позицията на България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. Окончателното решение предстои да бъде взето в пленарна зала.

Председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова отбеляза, че този въпрос има геополитическо значение, но има и национално, стои въпросът за защита на българския национален интерес, българската икономика и производство. По думите ѝ има и социален елемент – как ще се отрази това на цените на хляба и хлебните продукти. Нинова поиска депутатите да изслушат министъра на земеделието Кирил Вътев преди да вземат решение. Тя посочи, че министърът е помолил Народното събрание да изслуша аргументите му и е призовал депутатите да не вземат такова решение, защото ще е пагубно за България.

В декларация от „Има такъв народ“, изчетена от парламентарната трибуна от Станислав Балабанов, опозицията нападна управляващите заради споменатата от бившия премиер Кирил Петков „тънка превръзка“ по време на свое телевизионно участие.

„Сега разбрахме всички за тънката превръзка на лицемерието, на лъжата, на кражбите. Превръзката, която разкрива най-срамната част от вашето управление. ДПС ви сложи крилца на тънката превръзка, само че от всичките ви действия тя няма да може да попие всички вреди от вашето управление“, заяви Балабанов и за финал поиска оставката на кабинета.

- реклама -