Благодатният огън тръгна из България, донесохме от чудото от Румъния (Видео)

Благодатният огън тръгна из България, донесохме от чудото от Румъния. Раздаването на Благодатния огън, съхраняван от миналата година, започна в София. Тази година това става в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“.

Свещенослужителите,

получили Благодатния огън, ще го занесат в своите епархии, за да бъде донесен на вечерните богослужения на Велика събота, след които ще бъде известено Христовото Възкресение в полунощ.

Сред първите, които дойдоха да вземат от Благодатния огън, бе иподякон Димитър от храма „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ в София. Усещането е неописуемо, няма аналог, няма сравнение, то е неземно, каза той,

след като получи Благодатния огън.

Това не е обикновен пламък. Съприкосновението с тези измерения кара човек да го полазят тръпки, посочи още иподяконът.

Тази година Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия реши да не изпраща делегация за Благодатния огън до Светия град Йерусалим заради неблагоприятни обстоятелства. Благодатният огън от Йерусалим обаче ще пристигне тази вечер в Русе от румънския град Гюргево, съобщиха от Русенската митрополия.

Свещеници ще пътуват тази вечер

до Гюргево, а от там те ще вземат частица от огъня, пристигнал от летището в Букурещ от Йерусалим.

В района на ГКПП „Дунав мост“ при Русе Благодатният огън ще бъде посрещнат от свещеници от другите краища на Русенската епархия, както и от Силистра и Варна. „По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от Гюргево, а причината е близостта“, обясниха от митрополията.

По-рано БНТ излъчи в пряко предаване от Йерусалим снисхождането на Благодатния огън в църквата при Божи гроб.

Гледайте на живо в ефира на БНТ 1 или тук:

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича „чудото на слизането на Благодатния огън“.

В първите минути след запалването

този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Огънят възниква над Божи гроб като стълб от синя светлина, от който патриархът запалва свещи. Понякога се запалват спонтанно свещите и лампите около църквата. Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специални самолети до по-далечни православни страни.

Тази година Благодатният огън няма да бъде донесен от Божи гроб в България, а ще бъде използван съхраняваният от

миналата година в Синодалния параклис.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Ерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че

всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

- реклама -