коронавирус

Във видео разговор със световни лидери Борисов призова за солидарност между държавите във връзка с COVID-19 – ВИДЕО

Премиерът Бойко Борисов и членове на кризисният щаб за борба с коронавируса провеждат международен видео разговор, посветен на ситуацията с разпространението на заболяването. Борисов благодари за инициативата. Той съобщи за четиримата заболели към този момент у нас и за предприетите строги мерки.

„Най-важната дума в този разговор е солидарност, защото е много важно да подсигурим тестовете поне за болничните заведение в нашите държави. Борисов очерта като изключително важно да се намери ваксина и лекарство. Убеден съм, че стопанската и финансова криза чука на вратата“, каза Борисов.

Борисов очерта и опасността от десетките хиляди мигранти, които в момента идват от тежко заразени райони.

„Това е допълнително утежняваща ситуация в региона. Много от държавите забраниха износа на тестове, на медицински облекла. Всяка държава се спасява сама за себе си. Но думата солидарност означаваше нещо в Европа. Предлагам поне тестове и най-неотложни медикаменти да можем да обменяме, ако се наложи.“, каза Борисов.

Борисов предложи кризисните щабове на различните държави да се съберат и да обменят информация.

„Трябва да намерим общо споделено решение – в събота подписах нов указ за засилване на вече приетите мерки за овладяване на вируса“, каза премиерът на Италия Джузепе Конте.

В Италия няма затворени училища и детски градини, защото вирусът не се разпространява сред тази възрастова група, подчерта Конте.

Предстоят проблеми с въздушния транспорт.

„Да се подобри тестването, за да става по-бързо. Точките за контакт на отделните страни да обсъдят създаването на един или няколко стерилни хъба, което в един момент може да се окаже от изключително значение.“, бяха част от предложенията на срещата по Интернет.

Румънският премиер Людовик Орбан заяви, че към момента в Румъния са необходими около 3 часа, за да се постави диагнозата.

„Това време е твърде дълго и ако е възможно някоя държава да открие бързата диагностика – това ще бъде много полезно“, каза още той. „Бяхме задължени да приемем много строги мерки – снощи решихме да спрем полетите към Италия, имаме 15 случая, 5 излекувани и трябваше да сложим под карантина над 13 000 души“, добави Людовик Орбан

Актуалната ситуация в страните си и предприетите мерки съобщиха израелският премиер Бенямин Нетаняху, унгарският премиер Виктор Орбан, италианският Джузепе Конте, австрийският канцлер Себастиан Курц и румънският премиер Лудовик Орбан.

Експертно мнение дават специалисти от всички страни – участнички в конференцията.

- реклама -