Бойко Борисов: Путин и Ердоган ме смятат за свой приятел, както и за приятел на Тръмп (видео)

„В рамките на един ден бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи. И с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет“. Това заяви премиерът Бойко Борисов при завръщането си в София след тържественото откриване на газопровода „Турски поток“.

Премиерът Борисов обобщава срещите си с Ердоган и Путин:

Публикувахте от Flashnews.bg в Сряда, 8 януари 2020 г.

„Днес е важен ден за българо-американските отношения, стратегически ден поне за следващите 10 години и то в едно размирно време“, отбеляза премиерът Борисов, след като по-рано през деня се проведе Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Министър-председателят изтъкна, че са били отчетени и набелязани действия, които да оставят България на картата на газоразпределителната система на Европа, както и във всички други сфери – отбрана, сигурност, върховенство на закона. Работи се активно и по темата за отпадането на американските визи за България.

„Българският интерес е колкото по-бързо завършим интерколектора, толкова по-бързо ще имаме газ и ще връщаме заеми“, подчерта той.

„Не се бъркам в работата на никоя държава на територията на България инвеститори са италианци, от Саудитска арабия, и изграждаме българска газопроводна мрежа. Ние имаме цел до май месец да я построим“, каза Борисов.

Борисов посочи също, че днес беше подписан и предварителен договор за покупко – продажба от страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД на 20 % от акционерния капитал на „Газтрейд“ С.А, проектното дружество, което ще реализира и оперира Терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция. Борисов отбеляза също, че страната ни активно работи по интерконектора с Гърция, както и по проекта Балкански поток. „По този Балкански поток ще тече и руска, и азерска газ и от всеки, който може да достави до тези газови магистрали“, заяви министър-председателят и добави, че се спазват всички европейски правила. „Ние изграждаме българската газопреносна мрежа“, подчерта премиерът Борисов и изтъкна, че страната ни има интерес максимално бързо да бъдат завършени интерконекторите.

Ердоган се очаква да посети България тази година.

Борисов разкри, че Русия и Турция се радвали на това, което България прави. „Имах възможност да задам много въпроси на Путин и на Ердоган. Подкрепям всичко, което завършва с мир. От утре започва учение в Черно море. Притеснени са и за ситуацията в Иран. Призовах да бъде прекратен конфликтът в Либия. Всичко, което завършва с мир и дипломация се радва на моята подкрепа“, изтъкна той. И добави, че е успокоил участниците в срещата, че все още не сме получили поръчката на американските изтребители F-16.“, коментира още Борисов.

 

- реклама -