Георги Свиленски: Кирил Петков дойде и ни каза – „оттеглете закона и ще ви дам кодовете за машините“ (На живо+ Обновява се)

Георги Свиленски: Кирил Петков дойде и ни каза – „оттеглете закона и ще ви дам кодовете за машините“. Два дни казвам на колегите, че ще кажа защо БСП иска този закон и защо няма да го оттегли. Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги, нападна ПП Георги Свиленски.

„Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи.

Внимавайте какво говорите, внимавайте какво правите с БСП! Защото това, че стоим и мълчим, не значи, че не можем да говорим, предупреди Свиленски

Депутатът от БСП Георги Свиленски хвърли голяма бомба от трибуната на Народното събрание. Той обвини Кирил Петков в опит за задкулисна договорка. Това се случи по време на дебатите за промените в Изборния кодекс, който се разглежда на второ четене.

„Два дни казвам на колегите, че ще кажа защо БСП

иска този закон и защо няма да го оттегли. Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги. Ето затова БСП няма да оттегли закона. Защото вашият съпредседател и бивш премиер ето там, отпред, дойде и каза: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете. Кой е той, че ще държи кодовете на машините?“, попита той, сочейки Петков.

„Ето затова от една седмица ви предупреждавам, че ще ви кажа защо го правим. Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, внимавайте какво правите с БСП! Защото това, че стоим и мълчим, не значи, че не можем да говорим“, предупреди той, размахвайки пръст.

„Сега казах само първото изречение. Утре очаквайте второто, в сряда и четвъртък довършека. От вашата парламентарна група ще останете 15 човека, запомнете какво съм казал“, обърна се Свиленски към „Продължаваме промяната“.

„Г-жа Йорданова, затова БСП държи на закона.

Не заради вашите аргументи. Сигурно сте прави в това, което говорите. Понеже изборите бяха откраднати, понеже кодовете се държаха от един председател и в един премиер, ние това няма да го позволим. Българите ще гласуват с хартия, членовете на секционните избирателни комисии ще броят и никой няма да има право да държи кодовете в тази държава повече“, завърши той, обръщайки се към Надежда Йорданова от „Демократична България“.

Реакция от страна на ПП дойде от Искрен Митев:

„Не ни е страх от твърденията на г-н Свиленски. Ако се страхуват от кода, защо предлагат смесено гласуване?“.

Искрен Митев призова председателстващият Росен Желязков да извика в залата Георги Свиленски, който всъщност беше на мястото си, да каже каквото има даже, защото от ПП не ги е страх от разкритията на ПП.

„В тази сграда няма изповедалня“,

заяви Росен Желязков в отговор на призивите на Митев.

Вече няколко часа депутатите гледат хартиената бюлетина, помислиха и за феновете на футбола. След като бе изчетен доклада с предложенията за промени в Изборния кодекс, започна и обсъждането по същество на измененията.

Вчера, след няколко часа скандали, депутатите успяха само да приемат заглавието на законопроекта. Така днес всички предложения ще трябва да се разглеждат по същество.

Преди това парламентът реши,

че няма да пречи на футболните фенове да гледат световното. Народното събрание няма да излъчва пряко по БНТ заседанията си до края на световното първенство по футбол. Те ще се предават по втори канал на БНТ и по БНР. Това решиха депутатите със 172 гласа „за“, 23 „против“ и 1 „въздържал се“.

- реклама -