На всеки десет минути един българин получава инсулт

45 хил. души са получили инсулт у нас през 2022 година, а това означава, че на всеки десет минути един българин получава мозъчно-съдовото заболяване. Това стана ясно по време на дискусията „Ще има ли България модерно лечение на инсултите?“, организирана от „Индекс на болниците“ и Българското дружество по инсулт.

„Рекордьори сме по болестност и смъртност в света. От 2009 г. България е лидер по болестност и смъртност от инсулти в света. Едва ли има по-значим проблем от инсулта“, заяви доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт.

По думите му в световен мащаб инсултът е лечим и има превенция. „Тромболизата дава добри резултати, известно е повече от 20 години“, каза той.

„Българите умират от инсулт и други мозъчно-съдови заболявания 4 пъти повече от средноевропейските граждани, но и се правят 4 пъти по-малко тромболизи“, обясни Калпачки.

8 са болниците у нас, които правят тромболизи. А причините, поради които не се правят са:  Липса на болнични структури, които да предлагат съвременно лечение. Липсва опит и системно обучение на специалисти по прилагане на нови методи. Само две болници обучават студенти. Липсва информираност сред обществото за ранно познаване на симптомите на инсулт.

Калпачки изброи и основните симптоми на остър инсулт:

– изкривяване на лицето

– промяна в говора

– слабост на ръката

1200 тромболизи са направени през 2019 г. През 2022 г 5 болници са се отказали да правят тромболизи, стана ясно по време на дискусията.

- реклама -