На това място водата цери ревматизъм, невралгия, женски болести и още…

Минерално съдържание 324 мг/л, слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатно-натриевна и флуорна и температура +56 С. Тя е с ниска минерализация и има хидрокарбунати, сулфатни, натриеви и флуорни йони.

В стар документ, открит в отдавна разрушена къпалня в курорта, на старобългарски е написано, че тя цери ревматизъм, неврастения, невралгия, ишиас, женски и бъбречни болести, чревни разстройства, кожни проблеми и други.

Това според специалисти прави минералната вода в Стрелча най-лековитата в България и трета по целебни свойства в Европа.

Известният национален балнеолечебен курорт Стрелча е разположен на 475 м надморска височина в южното подножие на Същинска Средна гора, сред живописна котловина в долината на р. Стрелчанска Луда Яна.

Предание разказва, че откривател на целебната вода в Стрелча е една биволица. Тя едва се движила и изведнъж се строполила. Паднала в локва край минерален извор. За учудване на стопанина си, който вече я бил отписал, биволицата след минути се изправила, била напълно здрава и изпълнена с енергия.

Така се понесла мълвата за лечебните свойства на минерален извор „Банчето“, известен като „Златното Банче“. През 1935 г. изворът е каптиран.

Днес на мястото на старата баня има нова, както и закрит плувен басейн с размери 10 на 18 м.

Счита се, че минералната вода, с която е захранена Минерална Баня „Стрелча“, е една от най-лековитите в страната, благодарение на нейните показатели.

- реклама -