На свобода! Надежда Савченко вече е в Киев

Русия освободи украинския пилот Надежда Савченко и самолетът, на борда на който пътуваше тя от Русия, се приземи на летището в Киев. В замяна на Савченко Украйна пусна руските граждани Александър Александров и Евгений Ерофеев.

Надежда Савченко е била помилвана днес с указ на президента Владимир Путин. В края на март Савченко беше осъдена на 22 години от руски съд за съпричастност за смъртта на руски телевизионен екип по време на военните действия в Източна Украйна през 2014 година. Самолетът с двамата руски граждани, които бяха разменени с украинския офицер Надежда Савченко, се приземи на московското летище Внуково.

До обед цялата операция се държеше в пълна секретност и дори адвокатът на Савченко съобщи от нейно име, че тя няма намерение да пише молба за помилване или размяна за двамата руски граждани. Нещата обаче бързо се промениха и от пресслужбата на украинския президент заявиха, че Петро Порошенко ще направи извънредно изявление.

На летището в Киев президентът Порошенко заедно с майката и сестрата на Надежда Савченко посрещнаха самолета на украинския офицер. На летището беше и лидерът на партията „Баткивщина“ Юлия Тимошенко, чийто член е Надежда Савченко.

Влиятелното руско издание „Комерсант“ съобщи че всъщност среднощният разговор на лидерите от „Нормандската четворка“  е довел до постигането на споразумение между президента Владимир Путин, френския му колега Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел да бъде извършена размяна на украинския пилот с двамата руски граждани.

На извънреден брифинг Петро Порошенко заяви :“Както си върнахме Надежда Савченко, така ще си върнем Крим и Донбас“

 

- реклама -