На „Сурва“ в Перник посрещат с усмивка и звън на чанове

Трети ден Перник е огласен от тежкия звън на чановете, а страшни маскирани хора гонят злите сили. Фестивалът „Сурва“ тази година събра рекорден брой участници и зрители

Гости от близо и далече са дошли в миньорския град, за да се потопят в зрелищния спектакъл и да кажат „да“ на доброто. „Не с винкел, а с усмивка посрещаме в Перник“, шегуват се местните. Те са пресътворили своя усет към забавното в сценките, които пресъздават сурвакарските групи от региона.

Всеки един от участниците – над 7000, се старае да се представи по най-добрия начин. Маските и костюмите са изработвани цяла година, а танцът е репетиран месеци наред. Целта е хората в групите, някои от които наброят над 100 участници, да танцуват като един, а звукът да е строен и да се чува надалеч.

Зад веселите скечове прозира копнежът на народа ни за здраве и благоденствие. Затова и се разиграват ритуали, които привличат надеждата и плодородието. Сексуалните сцени напомнят за най-важното в патриархалното общество – децата, а ралото – за плодородието на нивата.

И докато на сцената всички се опитват да омаят журито за повече точки, то извън нея купонът тече с пълна сила. Едва ли има друго място, където човек може да накара десетки маскирани да танцуват само за него. А после да се снима с тях за спомен.

Паралелно с българските групи във веселието взимат и гостите от чужбина. Те обаче не участват в състезанието. Но пък се раздават като за последно

Хапване и пийване на корем има в Сурвакарското село, а познатият от екрана Иван Звездев готви в парка Сурвакарска кавърма.

Рецептата му предвижда порции за около 400 – 500 души, а продуктите са: свинско месо, праз лук, печени чушки, моркови, червено вино, мас, яйца,червен пипер, чубрица, сол, смлян черен пипер, дафинов лист.

Традиционната мечкарница е отворила врати в Младежкия дом. Там свои маски представят най-известните майстори в региона. Сред тях са Димитър Димитров от Брезник, Николай Ставрев от с. Елов дол, Деян Илчов от с. Люлин, Владислав Никифоров от с. Копаница, майсторът на опинци от кв. „Калкас“ Петър Янакиев, Малин Будинов от село Лесковец.

Гостите могат не само да наблюдават как се изработват ликовете, но и да участват в направата им.

Над 100 танцьори на Фолклорен ансамбъл „Граово” ще се качат на сцената на площад „Кракра”, за да сложат край на фестивала.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ представя традиционни народни игри и обичаи с маски. Изявата рекламира България със своята оригиналност, колоритност и същевременно автентичност не само на Балканите, но и в света.

- реклама -