На среща за газа: Радев поиска участие на България в управлението на порт Александруполис (Видео)

Президентът Румен Радев се срещна

„България е акционер с 20% в терминала

и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е важен не само за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и Гърция, но е от особено значимост

за гарантиране на икономическата стабилност

на Балканите и в региона чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция”, заяви държавният глава.

Той подчерта, че всичко това изисква терминалът да бъде свързан с междусистемната газова връзка IGB, която България очаква да заработи до 1 октомври.

„На фона на задълбочаващата се криза с

доставките на газ за нас е изключително важно терминалът да бъде завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможностите за увеличаване на доставките на втечнен газ през Гърция в краткосрочен и дългосрочен план и възможностите за включването на България в управлението на порт Александруполис”, каза още Радев.Това е дългосрочно партньорство, отбелязаха от гръцката страна.

Междувременно се очаква “Газпром” да отговори

на България дали ще се върнат на масата за преговори. Според енергийния министър това трябва да се случи най-късно днес.В края на миналата седмица правителството официално влезе в контакт с руската компания. Целта на евентуалните преговори е Кремъл да възстанови доставките на природен газ към България в рамките на настоящия договор. От ресорното ведомство ще настояват за промяна в механизма на плащане, както и за удължаване на доставките до края на отоплителния сезон.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено