На прага на петата вълна: Болници пред фалит, 22 области – тъмночервени (КАРТА)

Болници са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети. Това съобщиха в писмо до медиите от Националното сдружение на частните болници, от Българската болнична асоциация. Писмото е подписано и от Асоциацията на университетските болници и от Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение.

Проблемът се очаква да е

особено сериозен през този месец

заради рязкото повишаване на броя на новозаразените с COVID-19 и очакваното повишение на броя на хоспитализациите, посочват от сдруженията.

Причината за създалата се ситуация е решение на Надзорния съвет на НЗОК от 16 декември 2021 г. за намаляване на бюджетите на болниците за същия месец. Поводът за определянето на отделен бюджет само за декември е липсата на бюджет на НЗОК за 2022 г., от който ще се плаща дейността за този месец. Според законовите изисквания

при липса на годишен бюджет

и до приемането му, за всеки месец от новата бюджетна година се определя 1/12 от миналогодишния бюджет.

Намалените обеми на дейностите през миналата година в повечето случаи се дължеше на преустановяването на плановия прием и плановата оперативна дейност на два пъти за повече от месец, както и на отлагането на лечението от страна на самите пациенти, пирпомнят от сдруженията. Заради извънредната ковид обстановка болниците бяха компенсирани през изминалата година с част от недостигащите им средства за покриването на тези разходи, но за декември 2021 г. такава възможност не е предвидена, допълват в писмото си.

От страна на правителството

не е предвидена и частична компенсация

за увеличените цени на енергията.
От Българския лекарски съюз преди два дни настояха Надзорният съвет на НЗОК да преразгледа правилата за определянето им и намалението на бюджетите да бъде коригирано в максимално кратки срокове.

От НЗОК вчера съобщиха, че определената месечна стойност за дейност през декември 2021 г. е на база реално извършената дейност през 2021 г., повлияна от епидемичната обстановка и лечението на пациенти с COVID-19 и всички дейности, извършени от болниците през декември 2021 г., ще бъдат заплатени в пълен размер.

Междувременно

22 са вече областите в страната,

които са в тъмночервената зона по заболеваемост от COVID-19 на двуседмична база. Само Кърджали попада в жълтата. Това показват днешните данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

22 области в страната се оцветиха в тъмночервеноНовиниИнформация

Областите Добрич, Шумен, Разград и Велико Търново са в червена зоната. Заболеваемостта от COVID-19 в страната на 14-дневна база е 857 на сто хиляди души население.

- реклама -