Специализирана прокуратура, дело, Кирил Петков, гражданство
сн. БГНЕС

На половинчасово заседание правната комисия реши: Закрива се специализираното правосъдие

Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с който се закриват специализираният съд и специализираната прокуратура. Решението бе взето с 11 гласа „за“, нито един „против“ и нито един „въздържал се“ след обсъждането, което продължи около 30 минути.

„БСП за България” подкрепя. Закриването и реорганизирането”, заяви депутатът Филип Попов.

„Потвърждавам намерението за закриване. Много внимателно сме се запознали с критиките. Може би ще бъде символично решение. Надявам се в следващото НС да вземем решение в обществен интерес. Днес трябва да вземем символно решение дали да съществува, или да се реорганизира. В полза на обществото, да не се счита за бухалка”, заяви Радостин Василев от „Има такъв народ”.

Атанас Славов от „Демократична България“ каза, че тяхната позиция била пределно ясна.

Председателят на специализирания съд Мариета Райкова обаче предупреди, че актът на закриване на съда не може да стане лесно.

„Между първо и второ четене бих обърнала внимание на няколко важни момента. Спецсъдът, за разлика от спецпрокуратурата, е самостоятелно юридическо лице. То не се закрива внезапно. Има срок на ликвидация, материални активи. Не може да стане за 3 дни”, каза Мариета Райкова.

Решението за закриване на спецправосъдието обаче беше определено от повечето парламентарни групи, които го подкрепиха като символично, тъй като е на първо четене в комисия, а до второ четене изобщо няма да се стигне в рамките на този парламент.

По-рано днес стана ясно, че президентът ще разпусне 46-ото Народно събрание в четвъртък. А след отказа на Ива Митева да свика извънредно заседание на Народното събрание стана ясно, че последното заседание на този парламент ще бъде в сряда.

- реклама -