На половината фирми у нас е искан подкуп, сочи проучване на БТПП

Близо половината от фирмите у нас са ставали жертва на корупцията. Това показва изследване, направено от Българската търговско-промишлена палата.

На въпроса „Искан ли ви е подкуп при услуга от държавна или общинска структура“, 48% казват „не“, но 46 на сто от запитаните отговарят положително.

6% от фирмите не са пожелали да отговорят.

Къде има най-много корупция?

Според 96% от фирмите най-много корупция у нас има в държавната и общинската администрация. И по-конкретно – обществените поръчки и съдебната система са двете области, при които преобладаващата част от членовете на БТПП дават оценката си, че се искат най-често подкупу

Много от родните компании отказали да участват в проучването

Това съобщи председателят на БТПП Цветан Симеонов. Всички участници са заявили, че не са подавали сигнал за искания им подкуп, което било знак, че не очакват особени последствия ако сезират органите на реда.

Никой не е пожелал и да каже какви суми са му искани, тъй като и двете страни са заинтересовани да се запази тайна, защото подлежат на наказателно преследване.

Според бизнеса най-важното за справяне с корупцията е въвеждането на електронно правителство – 59%, реформа в съдебната система и контрол от институците – 47%, законодателна дейност – 43% и гражданско общество.

- реклама -