На първо четене в НС- наборна военна служба няма да има

Наборна военна служба няма да има. Законопроектът, внесен от депутата от Патриотичният фронт Красимир Каракачанов и група депутати и предвиждащ връщането на наборната служба, бе отхвърлен на първо четене в пленарна зала.

Законопроктът събра 28 гласа „за”, 15 „против” и 70 „въздържал се”.

Наборна служба за половин година

Законопроектът предвиждаше въвеждане на наборна служба за срок от 6 месеца за мъжете, навършили 19 години. За онези, които не могат да влязат в казарма бе записано, че трябва да изкарат „алтернативна гражданска служба” 1 година.

Като аргумент в подкрепа на предложението, вносителите припомниха, че наборна военна служба има в редица европейски държави – Австрия, Норвегия, Гърция, Швейцария и Турция.

Каракачанов: Армията ни не може да изпълнява задълженията си

В сегашното си състояние Българската армия не е в състояние да осъществява своите конституционни задължения, заяви Красимир Каракачанов след отвхвърлянето на законопрокета му.

„Промените в Конституция, вследствие на които отпадна наборната военна служба бяха прибързани и от eуфорията от току що влязлото ни в сила членство в ЕС и малко преди това в НАТО. Тогава аргументите бяха, че на нас ни е необходима по-малка армия, добре оборудвана и добре платена. От всички тези неща се случи само първото – армията стана по-малка”

По думите му ситуацията в света показва, че се налага да бъдат взети допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на България. Той напомни, че редица държави вече обмислят да върнат задължителната казарма или да увеличат срока й.

 

- реклама -