На първо четене: Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор

На първо четене: Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор. Депутатите решиха, че текстът на служебния кабинет е най-добрият.

Правната комисия прие на първо четене

механизма за разследване на главния прокурор. С 12 гласа „За“ депутатите решиха – наказателен съдия ще проверява сигнали за евентуално извършено престъпление от обвинител номер едно или неговите заместници. Предложенията бяха посрещнати с остри възражения от прокуратурата.

Няколко законопроекта кой и как

да разследва главния прокурор обсъдиха депутатите, преди да решат, че текстът на служебния кабинет е най-добрият.

„Ще свали наблюдението от страната ни по над 70 дела от Европейския съд по правата на човека. Ще освободи въпроса по Механизма за сътрудничество, а оттам – и за Шенген”, коментира служебният ресорен министър Крум Зарков.

С промените в Закона за съдебната власт

и НПК се дава право на наказателен съдия с ранг на върховен магистрат да разследва обвинител номер едно или неговите заместници. Малко преди гласуването в комисията, Иван Гешев остро критикува предложенията.

„Партийна целесъобразност. То не е направено с цел лично, то е направено с цел, ако може, да създадеш по този начин проблеми на главния прокурор, ако може да го отстраниш персонално”, каза Гешев.

Тепърва промените трябва да стигнат

до пленарната зала, където да бъдат гласувани на две четения. А междувременно  на форум за върховенството на закона у нас дойдоха поредните критики на тема „борба с корупцията“. В края на мандата си посланикът на Съединените щати Херо Мустафа посочи, че в страната ни все още има проблем с нагласени търгове и конкурси.

„В България видяхме, че корупцията

е изкривила начина на функциониране на институциите и кой ги контролира, и това е в ущърб на българския народ”, заяви посланик на САЩ в България. Шестима българи са с наложени санкции по закона „Магнитски“, но нито един от тях не е осъден в България, отчете още посланик Мустафа.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено