бурки

На първо четене НС забрани бурките

На първо четене НС забрани бурките. Депутатите приеха на първо четене закона, който забранява носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето. Новият закон беше предложен от Патриотичния фронт, като целта им е така да се забранят бурките.

Текстовете бяха приети със 108 гласа „за“ и 8 „против“.

От ДПС се опитаха да отложат приемането на закона, като предложиха точката да отпадне от дневния ред на депутатите. Хамид Хамид предложи забраната да се впише в закона за тероризма, а сегашният нов закон да бъде оттеглен. Искането им обаче беше отхвърлено от мнозинството.

burki1
Без бурки в централната и местната администрация, училища, културни институции, както и в места за обществен отдих и спорт комуникации

Забраната ще важи за български граждани и за временно пребиваващи у нас. Облекло, скриващо лицето, няма да може да се носи в институциите от централната и местната администрация, училища, културни институции, както и в места за обществен отдих, спорт и комуникации.

burki3
Жени с бурки в съда в Пазарджик

Покриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено единствено, когато това се налага по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви. Забраната няма да важи и за молитвени храмове.

Законът предвижда глоба от 200 лв. при неспазване на забраната, а при всяко следващо нарушение – 1500 лв. и лишаване от социални помощи. За спазването на закона ще следят МВР и общинските кметове.

Ще има и наказание от до три години затвор, 5 хил. лв. глоба и обществено порицание за лицата, които склоняват други хора да покриват главите си. Ако принудата е спрямо непълнолетно лице – наказанието е затвор до пет години и глоба до 10 хил. лв.

Бурките вече са забранени с решение на общинските съвети в Пазарджик, Бургас и Сливен.

- реклама -