казината , хазарт, регистър

На първо четене: Казината остават навсякъде, създават регистър на зависимите от хазарта

Режимът на работа на казината и игрални зали остава непроменен, те няма да бъдат ограничени само в 5-звездни хотели и курорти, както се предвиждаше в предложените поправки в Закона за хазарта, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Това реши бюджетната комисия в НС.

ГЕРБ не подкрепи коалиционният си партньор „Обединени патриоти“ в искането му за ограничаване на казината.

„Не говорим за мораториум. Ние не спираме хазарта, а искаме да го ограничим чисто териториално. Насочваме в услуга на посетителите в туристическите обекти. Да се твърди, че с нашия законопроект се налага мораториум върху хазарта, не отговаря на истината“, смята лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Симеонов подчерта, че от партията му ще продължат да защитават идеята си за ограничаването на хазартната зависимост, която той сравни с пандемията от коронавирус.

Опозицията от БСП пък се обяви за пълна забрана на хазарта, въпреки че не даде подкрепа за предложенията за неговото ограничаване по време на днешното гласуване.

„Ако зависи от нас, въобще не трябва да има хазарт. В много страни има такива ограничения, тъй като хазартът по принцип е свързан с проституция, наркотици и престъпления. Той обаче носи приходи в хазната и гледам, за съжаление, че в няколко европейски страни отстъпват и чрез силни регулации въвеждат хазартни игри“, смята проф. Румен Гечев. Според него въпросът е на „баланс между морални принципи и приходи в бюджета“, но трябва да има регулации, които да го гарантират.

Според него превръщането на комисията по хазарта в едноличен орган, назначаван от министерски съвет, минава задължително през оставката на финансовия министър Владислав Горанов, защото той не се е справил с контрола.

„Този панически модел, едва ли не премиерът да се занимава с ротативки и блекджек, противоречи на здравия разум“, каза още депутатът.

Държавата създава регистър на хората, зависими от хазарт, с цел превенция на това негативно социално явление.

Вписването на конкретно име в регистъра ще бъде възможно обаче единствено, когато човек осъзнава своята зависимост и сам желае това. Попадането му вътре ще означава, че той няма да бъде допускан до казина и игрални зали.

„Дали това ще има сериозно практическо приложение, не мога да кажа, но има много хора, които се лекуват от тази зависимост. Може би вика се възползвали от това, за да не нарушат хода на своето лечение“, смята председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

 

Законопроектът на ГЕРБ предвижда още и сериозна административна промяна в хазартния регулатор, която превръща Държавната комисия по хазарта в едноличен орган – агенция, чийто ръководител ще се назначава от Министерски съвет.

Той ще носи и цялата отговорност от вземането на конкретните решения . „Аз лично подкрепям сериозно този модел, защото винаги съм смятала, че личната отговорност най-важна при такива контролни институции“, категорична бе Менда Стоянова.

- реклама -