пенсия пенсии добавки Борисов

На първо четене: Депутатите приеха актуализацията на бюджета на ДОО, пенсиите се вдигат средно с 64 лева

Парламентът одобри на първо четене актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 г..

За“ гласуваха 148 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“- 48, с което той бе приет.

С промените на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. С предложените изменения се гарантира, че всички около 2 млн. пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв.

За прилагане на справедлив подход при актуализиране доходите на всички пенсионери, в законопроекта са предвидени и необходимите средства за повишаване размера на социалната пенсия за старост от 148,71 лв. на 170 лв. месечно от 1 октомври 2021 г.

Предвидени са необходимите средства за изплащане на допълнителната сума към пенсиите за м. септември 2021 г. в размер на 50 лв.

Целта е подкрепата за пенсионерите да продължи до момента, в който влязат в сила разпоредбите, на основание на които се повишават основните размери на всички пенсии – от 1 октомври 2021 г.

Минималната пенсия също ще бъде увеличена: от 300 на 340 лева.

Максималната пък ще нарасне от 1440 лева на 1500 лева. Предвидени са и допълнителни средства за изплащане на добавката от 50 лева.

Според доклада на бюджетната комисия към парламента, при определяне на бюджетните параметри е отчетена икономия на разходите за пенсии в размер на 150 млн. лева заради допускане на по-малък брой пенсионери в края на годината. По-малкият брой се дължи на негативни по думите на комисията демографски фактори, които са с особена интензивност в края на 2020 г. и началото на 2021 г.

Депутатите, с изключение на тези от ГЕРБ-СДС, подкрепиха поправките, но съобщиха, че между двете четения на законопроекта ще предложат свои модели за пенсионна реформа. Срещу тези поправки обаче възрази социалният министър Гълъб Донев, който им обясни, че това би довело не само до по-голяма несправедливост, но и до увеличаване на разходите за пенсиите.

- реклама -