На парада в Москва: Най-модерната военна техника на Русия, начело танка „Терминатор“, но без самолети-ВИДЕО

В 10 часа на Червения площад в Москва започва парада в чест на 74-ата годишнина от победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война.

В него ще участват близо 13 000 военнослужещи и над 130 единици колесна и верижна техника, сред които легендарният съветски танк Т-34. На парада ще бъде показана и съвременна техника – танкът Т-14 „Армата”, БМПТ „Терминатор“, подвижният ракетен комплекс „Ярс”. 

Заради неустойчивото време, което се очаква днес, все още не е ясно дали в парада ще се включи и летателна техника. Ако небето се изясни, над Червения площад ще прелетят 74 въздухоплавателни средства, сред които: Ми-26, Ми-8АМТШ, Ми-28Н, Ка-52, Ми-24, Су-35С, Су-30СМ, Су-34, МиГ-31, МиГ-29СМТ, А-50У, Ил-76МД, Ту-160, Ту-95МС, Ту-22М3, Ил-78 и други.

По традиция върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация, президентът Владимир Путин, ще наблюдава главния парад на Червения площад в столицата Москва заедно с редица други представители на държавното ръководство. Очаква се около 1 милион души да се включат в „Безсмъртния полк“ в Москва.

Те ще носят снимки на свои роднини, сражавали се по фронтовете по време на Втората световна война. Много вероятно е Путин също да се присъедини към „Безсмъртния полк“. Очаква се такива шествия да има в общо над 500 града в 110 държави. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу поздрави по случай Деня на победата военнослужещите и ветераните. Към днешна дата живеят близо 75 хиляди ветерани, участвали във войната с хитлеристка Германия.

- реклама -