Смолянско, наводнения, щетите,
кадър: БНТ

На над 9 млн. лева са оценени щетите след опустошителните валежи в Смолянско

На над 9 милиона лева възлизат щетите в Смолянска област след обилния снеговалеж отпреди 3 седмици. В начало на следващата година ще започне ремонтът на село Триград, който са необходими 800 хиляди лева.

За възстановяване след бедствието все още очакваме някои по-подробни разчети за някои общини , каза областният управител Стефан Събрутев.

„Към момента за над 9 милиона са дадени списъци, подробни, някои с количествени сметки, други не – очакваме да се попълнят, като първоначални щети в Смолянска област. Очакваме те да се увеличат, защото излизат и други такива, които под снега не се виждаха, а сега се виждат…

За Триград съм говорил с Министерски съвет, пари ще има, след Нова година ще започне ремонтът. В момента има един представен частичен проект, очаква се да се допълни и веднага след празниците, за да не се спира изцяло движението, тъй като при ремонта ще трябва да се спре.

А единственият обходен маршрут е през горски пътища, през пожара Ягодина, който ще бъде единствено за снабдяване с хранителни продукти от първа необходимост и движение на автомобили с висока проходимост…

Първоначалните сметки, специално за Триград, за двата участъка, са около 800 хиляди лева, необходими за ремонта. Ще се възстанови изцяло пътят, както е бил първоначално“, каза Стефан Събрутев.

Източник: БНР

- реклама -