родители хора деца семейства бездетни истерия отнемане социални държава стратегия баща ДНК

На мама или на тате? Учени доказаха на кого от родителите прилича повече детето

Развитието на детето зависи повече от гените на бащата, отколкото на майката.

Здравето, външният вид, продължителността на живота на човек се определят главно от бащинската част на генома. Майката не е толкова активна, но именно тя е важна за еволюцията.

Генетично всеки бозайник, включително хората, приличат по-скоро на бащата, отколкото на майката.

Това твърдят изследователи от университета в Северна Каролина (САЩ).

Въпреки че и двамата родители предават едно и също количество генетичен материал, този на бащата има по-силен ефект върху развитието на тялото на детето.

Учените достигат до това заключение, изучавайки геномите на мишки, развъждани чрез кръстосване на диви и лабораторни популации. Специалистите измерват нивото на генна експресия в различни тъкани и след това ги сравняват с копия на родителска ДНК.

Оказа се, че части от генома, получени по мъжката линия, са по-активни в 80% от случаите. И така, те в по-голяма степен определят какво ще бъде потомството.

Авторите на изследването отбелязват, че това може да бъде вярно за всички бозайници, включително и за хората.

Продължителността на живота на децата до голяма степен зависи от ДНК на бащата, смятат и немски изследователи.

Факт е, че с възрастта работата на гените може да се промени при всеки човек. По различни причини (те се наричат ​​епигенетични) – поради продължителен стрес, глад или радиация – така наречените метилови групи (химични съединения, които влияят на генната експресия), се присъединяват към нуклеотидите. В резултат на това някои стават по-активни, докато други – напротив. Ясно е, че това се отразява на тялото на родителя, но, както се оказа, потомството наследява отделни участъци от ДНК заедно с метилови групи. 

И най-вече тези, свързани с продължителността на живота.

Учените наблюдават две групи мишки. Едните, плод на млади екземпляри, а другите от възрастни. Животните от първата група остаряват по-бавно и умират два месеца по-късно от връстниците си от техните възрастни родители.

Американски учени обаче твърдят, че напредналата възраст на бащата към момента на зачеването, напротив, гарантира на неговото потомство дълъг живот.

Те анализирали над 1500 ДНК на хора от две поколения. Теломерите – крайните части на хромозомите при родените в по-напреднала възраст деца по правило са по-дълги, отколкото при по-големите им братя и сестри. И според предишни изследвания, колкото по-дълги са теломерите, толкова по-дълго ще живее човек.

Също така, от бащите може да се наследи предразположението към сърдечно-съдови заболявания, макар и само от синове.

Факт е, че гените, отговорни за склонността към инфаркти и инсулти, най-вероятно са на Y-хромозомата.

Учени от университета в Лестър (Обединеното кралство) анализират ДНК на три хиляди британци и установяват, че 90% от Y хромозомите принадлежат или към хаплогрупа I, или към хаплогрупа R1b1b2.

Сред носителите на първите рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания е 50 процента по-висок от този на всички останали мъже. Това вероятно се дължи на начина, по който Y хромозомата влияе върху функционирането на имунната система.

Освен това бащата е в състояние да предаде на децата си от двата пола склонност към шизофрения.

Освен това, колкото по-възрастен е родителят, толкова по-голям е шансът за предаване на болестта. Анализ на данните на повече от 87 хиляди души показа: сред тези, чиито бащи са били на повече от 50 години към момента на раждането, са регистрирани три пъти повече пациенти с шизофрения.

Според финландски изследователи почти 75% от човешкия ръст се наследява от родителите.

Австралийските учени дори казват около 80 процента. В същото време колко високо е детето ще зависи повече от бащата. Както установиха британски експерти, от високи мъже се раждат високи хора и от двата пола. Роля играе и възрастта на бащата – колкото по-възрастен, толкова по-висок.

Склонността към пълнота или хармония се предава както от бащата, така и от майката.

Предразположението към наднормено тегло се предава по-често.

Но теглото при раждане зависи само от майката и то от нейната диета и начин на живот, а не от ДНК.

Независимо от това, все още има части в генома на жените, които са по-активни в ДНК на потомците. Това е осмата хромозома. Исландски учени изследвали геномите на 1500 тройки „баща – майка – дете“ и открили мутации, наследени именно от жените.

Според изследователите това е характерно и за осмата хромозома на шимпанзетата, която липсва при орангутаните. Авторите на работата предполагат, че повишеното ниво на замествания в този участък на ДНК има еволюционно значение и приближава съвременните хора до африканската линия на антропоидните маймуни.

- реклама -