На крачка от мира: Киев и Москва с план от 15 точки (Какво включва?)

Киев и Москва са постигнали съществен прогрес по мирен план с 15 точки, съобщава „Файненшъл таймс”. Според изданието, което се позовава на източници, участващи в преговорите, в документа е предвидено оттегляне на руските войски, ако Киев признае неутралитет и ограничи въоръжените си сили.

US изданието съобщава, че има

„значителен напредък“ в разговорите Русия-Украйна за 15-точков „мирен план“, включващ оттегляне на руските войски и преустановяване на огъна, ако Киев обяви „неутралност“ и

се съгласи с някои ограничения във въоръжените сили.

Според трима източници на изданието, информирани за преговорите, това включва

отказ на Украйна от членство в НАТО,

както и обещанието да не се разгръщат „чуждестранни военни бази“ на САЩ, Великобритания и Турция на територията на Украйна.

Голяма пречка в споразуменията

остава статутът на Донбас и Крим, които Русия окупира през 2014 г., отбелязва вестникът. А също и въпросът за западните гаранции за сигурността на Украйна и доколко те биха били приемливи за Русия. Файненшъл таймс отбелязва, че споразумението от 1994 г. относно украинската сигурност така и не е успяло да спре руската агресия.

Украинските служители остават скептични

към намеренията на Путин, вярвайки, че Москва просто отнема време да прегрупира силите си и да възобнови офанзива. Руският президент не показа в сряда признаци за компромис, отбелязва вестникът. Изданието цитира и думите му, че „никога няма да позволят Украйна да стане крепост на агресия срещу страната му“.

Съветник на шефа на ОП Михаил Подолиак в коментари към публикацията заяви, че всяко споразумение ще включва факта, че „войските на Руската федерация

при всички случаи ще напуснат територията

на Украйна“, която завзеха от началото на инвазията на 24 февруари. А именно южните райони по Азовското и Черно море и

територията на изток и север от Киев.

Украйна ще запази войските си, но ще бъде задължена да остане извън военни съюзи като НАТО и да се въздържа от разгръщане на чуждестранни военни бази.

Двамата събеседници също отговориха,

че споразуменията включват разпоредби за утвърждаване на правата върху руския език в Украйна. Подолиак отбеляза, че „хуманитарните въпроси, включително езиковите въпроси, се обсъждат само чрез призмата на изключително интересите на Украйна“.

Русия настоява за признаването от Украйна

на анексирането на Крим и „независимостта“ на марионетките „правителства“ на ОРДЛО. Банкава отказва да обсъди това все още, но според Подоляк „е готова да раздели този въпрос“: „Докато става въпрос за гарантиране на оттеглянето [на Русия]. от териториите, които

са заети от началото на

„военната операция“ на 24 февруари.

Коментирайки публикуването на Файненшъл Таймс, съветникът на Путин Дмитрий Песков заяви, че е преждевременно да се разкриват всякакви набори от споразумения.

Преговоритеч между Русия и Украйна

На 16 март президентът Владимир Зеленски заяви, че „предложенията“ на Кремъл „започнаха да звучат по-реалистично“, но

Киев все още имаше нужда от време.

В навечерието на съветникът на шефа на ОП Михаил Подолиак потвърди съществуващите основни противоречия в преговорите, в същото време има място за компромис.

Русия иска Украйна да й бъде „приятел“,

каза руският преговарящ Владимир Медински. Затова Москва предлага на Киев „шведския“ вариант на „неутралитет“ със своята армия и флот.

Британският външен министър Елизабет Трус заяви, че Путин трябва първо да изтегли войски от Украйна, така че светът „да приеме тези преговори сериозно“.

- реклама -