На косъм от Армагедон: Голям астероид ще мине покрай Земята, ето кога

На косъм от Армагедон: Голям астероид ще мине покрай Земята, ето кога. Той ще се размине с нашата планета на малко повече от 1,6 милиона километра. А стероидът 2023 JK се очаква в неделя (21 май) да премине покрай Земята, предаде ДПА, като цитира НАСА.

Той ще се размине с нашата планета

на малко повече от 1,6 милиона километра.

По данни на НАСА 2023 JK е с размерите на пътнически самолет. А изданието „Джерузалем пост“ сравнява дължината на астероида с тази на 18 възрастни мъжки тихоокеански моржа,

които лежат в редица с наведени глави.

В неделя покрай Земята ще премине и астероидът 2023 JD4, който е с приблизително същия размер като 2023 JK. Той обаче ще се размине с планетата ни на почти два пъти по-голямо разстояние от 2023 JK, казват от американската космическа агенция.

Експертите на НАСА прогнозират натоварен

уикенд в космоса – астероид с размерите на автобус ще се доближи на повече от 4,5 милиона километра от нашата планета днес.

Същия ден се очаква 2023 JL2

с размерите на самолет да премине покрай нас, а широкият около седем метра HG11 ще достигне най-близкото разстояние, на което е бил до Земята –

на 4,5 милиона километра.

Преминаването на 2023 JK може да се окаже близко в сравнение с другите носещи се из космоса тела, но нюйоркчани не трябва да променят плановете си за уикенда.  Луната се приближава на 385 000 километра от Земята.

„Приблизително веднъж годишно

астероид с размерите на автомобил се удря в земната атмосфера, създава впечатляващо огнено кълбо и изгаря, преди да достигне повърхността“, казват от НАСА.

Преди около 65 милиона години

обаче астероид с размерите на планина е унищожил динозаврите и по-голямата част от живота на Земята, припомня ДПА.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено