След фалстарт на комисията за Gemcorp: Христо Иванов разказва за кухнята на преговорите за кабинет (Видео)

Вместо временната комисия за GEMCORP да изслуша премиера в оставка Кирил Петков и финансовия министър в оставка Асен Василев, част от депутатите

обсъждат преговорите за кабинет в залата, в която трябваше да бъде заседанието.

Темата беше подхваната от Христо Иванов от ДБ, който разказа неща от кухнята на преговорите. Обясни също, че един от препъни камъните е кои министри биха предложили от ИТН.

Оказа се, обаче, че Иванов не осъзнава, че срещата се предава пряко на сайта на парламента, тъй като излъчването

е останало активно и след провала на изслушването.

Така той продължи да разказва, докато една от депутатките, присъстващи на срещата, не му каза, че колеги са й се обадили. Причината – да я информират, че обсъждането върви и на един от сайтовете, където е качен линк от заседанието. Според депутатката – на сайта на dariknews.bg. Шокиран, Христо Иванов се сепна и настоя да се спре предаването и така излъчването на живо беше спряно на сайта на парламента.

Иванов изразил недоволството си от факта, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не желае да предложи нова управленска формула, защото била доволна от досегашните си позиции.

Двамата съпредседатели на ДБ Иванов и Атанас Атанасов са се примирили, че се върви към избори – вероятно на 16 октомври. ДБ ще решат какво да правят след като е ясен кандидатът за премиер, засега се опитвали да са дистанцирани.

ПП искали закона за КПКОНПИ като предварително условие

за съставяне на кабинет, ИТН обаче имат друго изискване – приема се знаково на първо четене, но второто да е след като се избере кабинет. Аргументът бил необходимостта от много корекции. Според Иванов компромис можел да се намери, защото и парламентарната група на „Промяната“ признала, че може да има някакви поправки.

Позитивно било, че има процес, ПП вече спрели да отказват разговори с ИТН.

Според Иванов е трябвало ИТН ако не си сменят председателя, то поне да не го излъчват в преговорния екип, и освен това да се откажат да имат министри.

Всичко това може да доведе до късо съединение, когато Асен Василев трябва да разговаря с Тошко Йорданов и когато се заговори за постове, заявил Иванов пред депутатите от ДБ. Десните предложили бъдещият екип да има по-голяма възможност за избор на екип, а не да се трудоустрояват посочени по партийна линия, Нинова обаче не искала.

А иначе, до напоителните размисли на Иванов за хода на преговорите

се стигна заради фалстарт на самото изслушване за GEMCORP в зала „Запад“ на Народното събрание. Причината е, че липсваха лицата, които трябваше да отговарят на въпросите на депутатите. Кирил Петков е на официална визита в Баку, а заедно с него е и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов. Николов също трябваше да бъде изслушван. Асен Василев също не се появи, но дори не стана ясно защо.

„Ние от ГЕРБ сме заявили, че няма да оставим нещата така и ще доведем всичко докрай, докато не разберем кой взе комисионните от този Меморандум с GEMCORP. Защо беше сключен и защо цялата ни енергетика е в него”, заяви депутатката от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова.
Тя каза, че нямат никаква официална информация за неявяването на изслушването. И добави, че министърът на финансите до ден днешен не е отговорил на нито един въпрос, свързан с меморандума.
Депутатката коментира и доклада на ДАНС и данните в него.

“Има много офшорки в GEMCORP на много различни острови.

Има установени взаимовръзки между физически и юридически лица вътре в самия Меморандум”, заяви Десислав Трифонова.

Тя добави, че причини за прекратяването на Меморандума са прикриване на лицето, довело компанията в България и с какви капитали е свързан GЕMCORР.
Трифонова настоя да бъдат дадени отговори и заяви, че министърът на финансите в оставка Асен Василев трябва да ги предостави.

26 юли е новата дата, на която е насрочено изслушване на всички факти и обстоятелства.

- реклама -