ухо

На кой е дал отрязаното си ухо ван Гог?

От години едно от най-дискутираните неща в изкуството на великия холандски творец Винсент ван Гог е неговото психическо здраве и прословутия инцидент, при който той реже ухото си.

Как се стига до инцидента?

Ван Гог мечтае заедно със свои колеги да създаде „Ателие на Юга“, в което да работят заедно. Докато е в Арл получава малка сума от наследството на починалия му чичо и решава да реализира идеята. За съжаление единствено Пол Гоген, който по това време е зле финансово се съгласява и пристига в дома на Гог в малкия френски град. Въпреки, че художникът е силно екзалтиран, престоят на приятеля му се оказва фиаско – двамата непрекъснато се карат и една вечер Гоген си тръгва, след поредния скандал, в който Ван Гог го заплашва с бръснача си.

Тогава в пристъп на автоагресия той реже ухото си. Днешните медици са категорични, че вероятно Ван Гог е отрязал малко парче, защото отстраняването на цялата ушна мида в този богато кръвоснабден участък на главата би предизвикал силна загуба на кръв, която неминуемо би довела до смърт.

Какво се случва с ухото?

До скоро се твърдеше, че художникът го носи на любимата си проститутка Рашел. Тя уведомява полицията, която намира Винсент кървящ и в безсъзнание в леглото си. Лекуващият лекар обяснява, че освен нараняванията, ван Гог получава и многобройни пристъпи с неизяснен произход, вероятно от психическо разстройство.

Според последната теория 130 години след случката обаче, ван Гог се оказва, че е дал ухото си на фермерската щерка Габриел Берлатиер. Или поне така пише в книгата на Бернадет Мърфи „Van Gogh’s Ear: The True Story“.

След щателно проучване на документи в института Пастьор в Париж, авторката успява да докаже, че художникът и Габриел се запознали в психиатрията, където младата жена била лекувана от бяс. В медицинските записки на института се разкрива, че 18 годишната девойка е живяла в Mas de Faravelle в Moulès, село на 10 км източно от Арл в Прованс. На 8 януари 1888 г. тя била ухапана по лявата ръка от куче, собственост на пастира на фермата мосю Моро. Кучето било застреляно и е установено, че е имало бяс. Мърфи описва, че след това Габриеле е страдала от болезнения процес на жигосване на раната с нажежено желязо, оставяйки и обезобразяващ белег. Тя била отведена в Париж, където била лекувана с нова ваксина против бяс, която я спасява от смъртта.

Първото име на момичето било разкрито през 1936 година като Габи, в статия, която цитира Алфонс Робърт, полицаят, който бил повикан в публичния дом, в който Ван Гог си отрязал ухото. Инцидентът, който ще стане причина за безкрайни спекулации е станал в 11.30 вечерта на 23 декември 1888 година. Тогава, вестниците съобщили, че името на момичето е Рашел, вероятно нейният псевдоним.

Мърфи пише в книгата си, че Габриел била твърде малка, за да бъде регистрирана като проститутка и работила само като прислужничка в публичния дом. Семейството й, което влязло в дълг, заради лечението й в Париж било в окаяно положение.

Какви отношения е имала тя с художника остава в тайна, като не било изключено ексцентричния ван Гог да е изпитвал към нея платоническа любов.

- реклама -