Агамемнон

На когото е принадлежала златната Маска на Агамемнон

„Маската на Агамемнон” е добре известно произведение на изкуството в културата на Гърция. Намерена от немския археолог Хайнрих Шлиман през 1876 година, маската остава загадка и до днес.

Мнозина я смятат единствено за парче злато, а други твърдят, че настръхват, докато я наблюдават.

Кой е бил Агамемнон?

Агамемнон е митичен цар на Микена, който превзема древния град Троя и за когото се разказва в поемата на Омир „Илиада”. Когато Шлиман я открива, той е убеден, че на маската е изобразен самият цар Агамемнон.

Днес учените твърдят, че в действителност тя е била предназначена за владетел, живял преди повече от 3500 години.

Смята се, че маската е създадена около 1550-1500 г. пр.н.е. от Павзаний, когато цар Агамемнон е убит. Както в целия древен свят, и в Гърция се вярвало, че образът на починалия е много важен за неговото благополучие в задгробния живот. Дори и липсата на портретна прилика да е повече от очевидна. Такъв ритуален предмет е правен от злато единствено за владетели – обикновените хора се задоволявали с глина и дърво.

Агамемнон, син на Атей и царица Аеропа, е бил водач на гърците по време на Троянската война. Върховният вожд успява успешно да проникне през стените на Троя със своята войска. След завръщането си в родината, заедно със своята любима Касандра, е убит от жена си Клетемнестра и нейния любовник Егист.

Златната маска на смъртта

Смъртната маска е направена от дебел пласт злато, закована на дърво. Използван е остър инструмент за изрязване на по-фините детайли. Според учени маската изобразява лицето на мъж с „продълговато лице, широко чело, дълъг фин нос и плътно затворени тънки устни“. При разкопките Шлиман открива пет златни маски, от които тази е единствената, показваща брадат мъж. Затова и археологът заключва, че тя е принадлежала на Агамемнон.

Днес обаче учените доказват, че това не е така. Проучвания сочат, че маската принадлежи на друг човек, защото е направена 400 години преди Троянската война, в която е участвал микенския цар.

Археолозите стигат до това заключение след смъртта на Шлиман. Самият той никога не се е съмнявал, че артефактът, който е открил, в действителност не е маската на легендарния Агамемнон.

„Погледнах в лицето на Агамемнон”, пише немският археолог до гръцкия крал след като открива златната маска.

Автор: Мария Николова

- реклама -
Flashlight gif 640×90