коалиционен съвет, икономически мерки криза

На коалиционен съвет обсъждат икономическите мерки за справяне с кризата

Днес, управляващата коалиция ще обсъди икономическите мерки за справяне с кризата, породена от разпространението на коронавируса у нас.

Правителството вече обяви, че няма да предлага удължаване на извънредното положение в страната, което изтича на 13 май. Предстои обаче в парламентът да бъде внесен проектозакон, който да регламентира част от нормите, въведени със закона за извънредното положение, които да продължат да действат.

От ВМРО обявиха, че предлагат държавна субсидия за чартърите и улеснен режим за издаване на виза на чужденците за почивка в България.

Сред предложенията, които предстоят да бъдат обсъдени са ДДС за ресторантьорски услуги да бъде намалено на 9% и да обхване и кетъринга, а за период от две години, или до края на 2021 г., ставката да бъде в размер на 5% с цел още по-бързо възстановяване на бранша и ограничаване на последиците от Covid-19. Друго предложение гласи Министерство на туризма да предоставя на туроператорите, които извършват чартърни полети до България, държавна субсидия в размер на 6000 евро за всеки полет в срок от две години от отмяна на извънредното положение

- реклама -