монети, накити, Капитан Андреево, митници
снимка: Агенция "Митници"

На „Капитан Андреево“ заловиха 761 старинни монети и накити, скрити в ТИР (СНИМКИ)

Митнически служители на Митнически пункт Капитан Андреево откриха 761 старинни монети и накити при проверка на товарен автомобил с влекач, пътуващ за Великобритания. За това съобщиха от Агенция „Митници“.

Камионът с чужда регистрация пристига на МП Капитан Андреево на 31.10. 2021 г. около 2.00 часа на входящо трасе от Турция, управляван от турски гражданин. Водачът е представил редовни документи за превозвания товар от Турция за Великобритания и е обявил, че няма друго за деклариране.

монети, накити, Капитан Андреево, митници
снимка: Агенция „Митници“

При извършената проверка митническите служители откриват под акумулаторите на превозното средство укрити пет пакета, опаковани с тиксо.

Установено е, че пакетите съдържат 716 старинни на вид монети от бял и цветен метал, както и 45 броя старинни накити и предмети, сред които пръстени, медальони, обеци, фигурки, плочки, печати, два овални червени камъка.

монети, накити, Капитан Андреево, митници
снимка: Агенция „Митници“

Общо 761 са иззетите контрабандно пренасяни изделия и монети. Според предварителната експертна оценка тяхната стойност възлиза на около 60 000 лева.

Предстои експертиза за датиране и прецизно идентифициране на иззетите артефакти. Образувано е административнонаказателно производство, работата по случая продължава.

- реклама -