На извънредно заседание в НС изслушват Димитър Главчев за пенсиите (Видео)

На извънредно заседание в НС изслушват Димитър Главчев за пенсиите. Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев.

Изслушването на служебния премиер

Димитър Главчев е във връзка  с предстоящото от 1 юли увеличение на пенсиите.

Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да задължат правителството да подкрепи решението на Надзорния съвет на НОИ

за повишение на пенсиите с 11 %.

Повод за предложения проект е информация, появила се в публичното пространство, че заради очаквания по-нисък ръст на инфлацията осъвременяването по т.нар. швейцарско правило може да е 10 %. Още миналата седмица обаче Надзорният съвет на НОИ взе решение за увеличение с 11 на сто на пенсиите.

Това даде повод вчера Социалната комисия

да отхвърли проекта на решение, а част от депутатите да определят искането за извънредно заседание като „загуба на време“, тъй като въпросът вече е решен. Правилникът на НС  обаче задължава свикване на заседание, ако са внесени над 48 подписа.

Някои от парламентарните групи

вече обявиха, че няма да присъстват в зала, тъй като смятат, че трибуната ще се използва за предизборни цели.

Депутатите ще бъдат уведомени, че от длъжност инспектор  от Инспектората към ВСС е освободен Александър Мумджиев. Той беше задържан заради непристойно поведение в хотел във Враца. По случая е

образувано досъдебно производство.

Все още няма яснота дали в дневния ред ще бъде включено и изслушване на служебния министър на енергетиката и председателя на КЕВР заради евентуално повишение на цените на електро- и топлоенергията.

- реклама -